Příjemnou noc, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Jen v loňském roce zaplatil prostějovský magistrát za spotřebu elektrické energie přes šest a půl milionu korun. Je to hodně nebo málo? Radnice eviduje 134 odběrných míst včetně veřejného osvětlení. Večerník na toto téma vyzpovídal prvního náměstka primátora statutárního města Prostějova Jiřího Pospíšila. Ten do nejmenšího detailu vysvětlil, jak město hospodaří s energií a jakým způsobem zajišťuje dodavatele nabízející nejvýhodnější ceny. Šetřit se prostě musí, je to stejné jako v domácnostech.



První věcí, která Večerník ohledně tohoto tématu zajímala, byla fakta, za co všechno platí magistrát z pohledu spotřeby elektrické energie. „Otázka energií je velmi široká. Do energie, která do budov vstupuje a která se spotřebovává a tedy i platí, nezahrnujeme jen tu elektrickou, ale i zemní plyn, teplo a vodu. Všechny tyto čtyři komodity v rámci prováděného energetického managementu sledujeme, vyhodnocujeme a navrhujeme úsporná opatření,“ vstoupil do vysvětlení celé problematiky Jiří Pospíšil, první náměstek primátora statutárního města Prostějov.
Jen pro představu, celkem městský energetik eviduje spotřeby a náklady u 505 odběrných míst. „Když se ale podíváme speciálně na elektrickou energii, je pod statutárním městem Prostějov evidováno, a tedy hrazeno z rozpočtu města, celkem 134 odběrných míst včetně veřejného osvětlení, které samo o sobě čítá 79 míst. Ostatních 55 odběrných míst představují budovy, ale i světelné křižovatky, odběrná místa na náměstí T. G. Masaryka, která jsou k dispozici při konání kulturních akcí či například provozu umělého kluziště, budovy hasičských zbrojnic a další,“ vypočítal Pospíšil. Podle něj magistrát sleduje vývoj cen elektrické energie a hledá vždy nejvýhodnějšího dodavatele. „Správa majetku realizuje nákupy elektrické energie a posléze i zemního plynu pro svá odběrná místa a pro příspěvkové organizace zapojené do centrálního nákupu již od roku 2010. Samozřejmě sledujeme vývoj cen na burze, ovšem není tak úplně jednoduché situaci a vývoj predikovat. Cenu elektřiny ovlivňuje například vývoj cen emisních povolenek, ten zase ovlivňuje spousta vnějších vlivů, nyní například i otázka brexitu. Snažíme se však vždy nakoupit v co možná nejlepším čase. Magistrát vyzkoušel několik způsobů nákupu, například na dvou komoditních burzách, nyní již ale potřetí zrealizoval nákup prostřednictvím nadlimitní zakázky, otevřeného řízení, které bylo zakončeno vlastní elektronickou aukcí. Snažíme se tak získat co nejlepší cenu v daném čase a ušetřit náklady za burzovní obchod a dohodce. Při množství, které se takto nakupuje, jde v řádech o ušetřené statisíce korun, bez nutnosti zadání nákupu externímu subjektu. Nespornou výhodou této formy nákupu je i možnost tvorby vlastních smluvních podmínek mezi odběratelem a dodavatelem,“ prozradil první náměstek prostějovského primátora.
Prostějovský magistrát momentálně uzavírá smlouvy s dodavateli na dva roky, příprava zakázky trvá zhruba čtyři měsíce. Nákup sám pak probíhá formou elektronické aukce. Večerník dále zajímalo, zda vedení radnice nutí pracovníky úřadu také k úsporám elektrické energie. „Neřekl bych, že přímo nutíme. Každý by se měl snažit energií neplýtvat a chovat se hospodárně. A to jak doma, tak i v zaměstnání. Magistrát má schválený ‚pokyn tajemníka' o energeticky úsporném chování zaměstnanců a tento pokyn je pro zaměstnance závazný. Vychází však z běžných standardů a norem. Ušetřit se dá vždycky,“ míní Jiří Pospíšil. „Navíc všechny příspěvkové organizace, které jsou zapojeny do centrálního nákupu energií, využívají společný software pro monitoring spotřeb. Stejně jako všechna odběrná místa statutárního města mají nastavené predikce, tedy plán spotřeb na daný měsíc a zobrazují se odchylky od této spotřeby. V případě, že je spotřeba vyšší, musí být zdůvodněna. Dá se tedy říci, že máme energie a náklady za ně pod kontrolou. Realizujeme řadu úsporných opatření, například výměnu osvětlení v budovách za úspornější, v plánu je výstavba fotovoltaické elektrárny na budově Sportcentra DDM, tedy využívání obnovitelných zdrojů, instalujeme zařízení na rozvaděče veřejného osvětlení, díky nimž, mimo jiné, také dochází k úspoře elektrické energie. Nezaměřujeme se pouze na elektrickou energii, ale také na ostatní komodity, tedy vodu a zemní plyn.“
Zřejmě nejdiskutovanějším tématem mezi lidmi je veřejné osvětlení. To ovšem mnohdy svítí i přes den. Kontroluje tedy magistrát nastavení těchto světel? „Pokud svítí veřejné osvětlení přes den, tak je to zcela záměrně z důvodu provádění kontroly, oprav a údržby. Součástí jsou i revize a je nutné provádět měření takzvaně pod napětím. Z tohoto důvodu je ručně zapnuto veřejné osvětlení na příslušném elektrickém rozvaděči. Náhodné zapnutí veřejného osvětlení vlivem zastínění čidla soumrakového spínače v případě bouřky, spadlého předmětu či úmyslného poškození již není možné, protože všechny soumrakové spínače byly nahrazeny astronomickými hodinami, čímž také došlo ke snížení spotřeby elektrické energie,“ vysvětluje Pospíšil, který se vyjádřil také k výhledu cen za elektrickou energii. „Mají již dlouhou dobu stoupající tendenci. Proto se snažíme zajistit pro město a příspěvkové organizace nejlepší možnou cenu na trhu a v tom hodláme pokračovat. Stejně jako každá domácnost se snaží o minimalizaci nákladů a zajištění výhodných cen, snažíme se i my. Jednou stránkou jsou ceny za odebranou megawatthodinu, druhou pak právě energeticky úsporná opatření či využívání obnovitelných zdrojů. Nejlepší energie je totiž ta, která se nevyrobí,“ ujišťuje první náměstek primátora.


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...