Dobré ráno, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Přestože opozice požadovala mnohem častější jednání Zastupitelstva statutárního města Prostějova, nestalo se tak. Teprve druhé letošní zasedání tohoto nejvyššího politického orgánu města se uskuteční až zítra, tj. v úterý 30. dubna. Prostějovští komunální politici se v obřadní síni radnice sejdou již v deset hodin dopoledne, kdy jednání začíná. Čekají je náročné a zřejmě předlouhé diskuse. Zejména pak k tématům Národního sportovního centra, Radničních listů, rekonstrukce Společenského domu i okolí a určitě se může široce diskutovat o nominantech na Ceny města Prostějova.


Po tradičním zahajovacím procesu a projednání zprávy o činnosti Rady statutárního města Prostějova za uplynulé období bude zastupitelům předložen seznam šesti nominantů na udělení prestižní Ceny města Prostějova. „Seznam obdrželi zastupitelé prozatím jen ke své potřebě, nechceme jména navrhovaných subjektů prozrazovat médiím a veřejnosti dřív, než o nich budeme diskutovat při úterním zasedání,“ deklarovala již dříve náměstkyně primátora Alena Rašková (ČSSD) a odpověděla tak na otázku Večerníku, proč nelze jména nominantů zveřejnit dřív. „Bylo by špatné, kdyby se ocenění dozvěděli o nominaci dřív od novinářů než oficiální cestou z radnice,“ vysvětlila.
Na ostří nože bude určitě následné jednání o problematice okolo spolku Prostějov olympijský, o půjčce tomuto spolku a hlavně o již vystavěném Národním sportovním centru. Proti němu velice často vystupuje opozice, které není po chutí systém, na jehož základě k výstavbě sportovní haly došlo. Hned nato se bude diskutovat o nové podobě a statutu Radničních listů, které se v posledních měsících rovněž stávají terčem kritiky. Následovat budou méně diskutabilní body programu. Schvalovat se budou dotace na jednorázové akce sportovních, kulturních i společenských spolků, zastupitelé se budou zaobírat i finanční pomocí města vůči zdravotnickým či sociálním organizacím.
Notnou dávku času úterního zasedání prostějovského zastupitelstva spolkne schvalování majetkoprávních záležitostí. „Budou předloženy mnohé návrhy na prodej, pronájem či směnu, nebo naopak výkup pozemků,“ připomíná Jiří Pospíšil (PéVéčko), první náměstek prostějovského primátora. Zastupitelům budou předloženy také návrhy na rozpočtová opatření na plánované investiční akce města. „Především půjde o peníze na dopravní terminál na Floriánském náměstí, na nové hřiště pro psy, rekonstrukci páteřní komunikace v Žešově a mnohé další investice,“ uvedl další z primátorových náměstků Jiří Rozehnal (ANO 2011).
Schvalovat se dále budou nové jednací řády osadních výborů, jména delegátů na valné hromady obchodních společností a jednat se bude o novelách některých vyhlášek města. Ještě než se přikročí k dotazům a připomínkám zastupitelů, je na programu pravidelný bod jednání, a to záležitosti okolo společnosti Manthellan. Nyní už se ovšem bude diskutovat o návrzích vedení města, jak zušlechtit nejen Společenský dům, ale půjde také o rekonstrukci městské tržnice, výstavbu podzemních garáží a vůbec o revitalizaci historického centra města u Špalíčku. „Očekávám velice náročné diskuse, protože na programu jednání je mnoho významných bodů. Na druhé straně jsem ale optimistou. Ve středu čtyřiadvacátého dubna jsem totiž jednal s předsedy všech politických klubů zastupitelstva a některé body jsme už předjednali. Ne na všech jsme se shodli, ale rozdílné názory jsem očekával. Věřím, že úterní jednání zastupitelstva nebude zas až tak bouřlivé, jak jsem se dočetl v některých médiích. Jsem přesvědčen, že při jednání zvítězí zdravý rozum a všechno zvládneme jako doposud,“ uvedl pro Večerník František Jura (ANO 2011), primátor statutárního města Prostějova.
Jednání zastupitelstva je samozřejmě jako vždy veřejnosti přístupné, navíc ho můžete živě sledovat na webových stránkách města. Večerník bude u toho přímo v obřadní síni radnice a v příštím vydání vám přineseme podrobnou reportáž.


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...