Dobré ráno, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Ač se to nezdá, tak umýt dobře auto je vážně věda. Nestačí najet do automyčky a hotovo. Kolikrát ty kartáče laku více ublíží, protože v nich je zachycená špína z předchozích aut. A teď si představte, že před vámi v myčce byl nějaký blázen s Jeepem, který právě lítal po poli. Teď ty drobné částice máte na autě vy. Na první pohled: mokré auto – čisté auto. Proto se nejlépe prodávají auta v dešti.
Každý milovník vlastního autíčka by nikdy dobrovolně do myčky nevjel. Někteří ani v krajní nouzi. Navíc se rozmohl trend bezkontaktních myček, kde si za pár korun své auto spláchnete vodou. A pak jsou fajnšmekři, kteří jinde než u sebe doma auto neumyjí. Jak za starých časů s kyblíkem drhne auto ručně, navíc pak leští a voskuje. Ovšem výsledek poté stojí opravdu za to. Zde je několik rad a tipů, čemu se při čištění auta vyhnout:



Jen tak na oko
Spousta lidí, kteří přijedou do bezkontaktní myčky, tak své auto spláchne za dvacet korun a jede pryč. Jenže ve výsledku jako kdyby v té myčce auto ani nebylo. Bláto a nečistoty se usazují na méně viditelných místech, například podběhy, víčko od nádrže, vnitřní prahy dveří nebo víko kufru. No potom se majitel diví, že mu auto na jaře „začíná kvést“. Tedy objevují se první rezavé pukliny v laku.

Používání houby
Houba, ač si každý myslí, že svému miláčku dopřeje to nejlepší, že ho vezme ručně houbou a nějakým čisticím prostředkem, tak je na omylu. Stejně jako kartáče v myčce, houba chytá různé částečky prachu a smetí. A vy pak tímhle vesele kroužíte po autě a jste na sebe pyšní, jak dopřáváte svému autu. Ovšem přesně za tím pak stojí ty škaredé kruhové škrábance, které vidíte na slunci. Nejlepší je žínka z mikrovlákna.

Špatné čisticí prostředky
„Hele, Jar. To bude na auto stačit.“ Opovažte se! Čisticí prostředky, které používáme do koupelny nebo v kuchyni, jsou pro auto až příliš agresivní. Lepší je si připlatit a koupit si šampon na auto, který svou šetrností laku neublíží.

Jeden kbelík vody
Vždy si připravte dva kyblíky. Jeden se špinavou vodou, kde budete máchat žínku od největších nečistot, a druhou s čistou vodou a šamponem. Co si budeme povídat, špinavou vodou v kýblu toho moc neumyjeme.

Šperky
Doporučujeme před každým ručním mytím sundat všechny šperky z rukou, ale nejen to. Například i bundu nebo mikinu, kde je zip, popřípadě raději kalhoty bez cvočků. Mohlo by vám to způsobit opravdu nechtěnou škodu v podobě škrábanců.

Voskujte, voskujte
Není to zrovna jednoduchá práce. Je to práce i na několik hodin, nejlépe na celý den. Jsou také důležité kvalitní přípravky, aby vašemu autu dodaly co nejlepší péči na co nejdelší dobu. Také vosky na bezkontaktních myčkách jsou spíše na efekt, než aby dosáhly kýženého efektu. Ruční voskování je záruka ochrany laku a perfektního lesku. A také vám potom vytvoří úsměv na tváři, když prší a vy koukáte, jak se tvoří malé oddělené kapičky po celém povrchu vašeho auta.

„To uschne“
Neuschne. Ani vítr vám nepomůže. Leda byste auto koupali v destilované vodě. Což je samozřejmě nesmysl. Kapky zůstanou po mytí vždy, pokud si nedáte práci a auto nevysušíte. Spokojení pak přijedete z myčky domů, kde na to zasvítí sluníčko, a vy zjistíte, že vaše auto je vlastně pořád špinavé. A hůř, nejde to nijak utřít. A tak berete hadr ze starého trička a začnete tu káru leštit. Hrůza a noční můra. Nejlepší je pořídit si ručník z mikrovlákna a hned poté, co vyjedete z myčky, setřít důkladně všechnu vodu z celého auta. Pozor, nezapomínejte i na vnitřek auta.

Osobní pohled
Doporučujem speciální kosmetické přípravky a věnovat svému autu tu největší péči, kterou dokážete. Je jasné, že nejste žádný profesionál, ale dneska na internetu najdete stovky návodů, lidé jsou také zběhlí v čistění aut. Navíc není to žádná věda, ale musí to bavit. Ostatně důkladné čištění pouze exteriéru trvá nějakých 6 až 7 hodin. Jenže potom si spokojeně sednete a podíváte se na tu blyštící nádheru.


Tematickou stranu AUTO-MOTO najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vyšel v pondělí 18. března

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...