Dobrý podvečer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

24 rozicJe Vlado Rožič obětním beránkem, nebo si ve středu u Městského soudu v Brně znovu hrál na neviňátko? Prostějovan původem z Chorvatska byl ve „své době“ považován za jednoho z největších šíbrů hanáckého podsvětí. Pak ale sklapla past a Rožič se ocitnul za mřížemi. Uplynulou středu pokračoval u Krajského soudu v Brně proces, v němž je obviněn z krádeže patnácti aut v hodnotě šesti milionů korun. To však tento muž rezolutně odmítá a viditelně se chce vyhnout osmiletému vězení, které mu hrozí. Do boje se uprostřed minulého týdne vytasil s novou taktikou. „Pachové stopy do ukradených aut někdo podstrčil! Manipulovali s nimi už policisté,“ šokoval Vlado Rožič i soudkyni Olgu Řepkovou.

Je středa, pár minut po půl deváté ráno. Eskorta justiční stráže přivádí v poutech do jednací síně číslo 22 Městského soudu v Brně obávaného krále hanáckého podsvětí Vlada Rožiče. Předsedkyně senátu Olga Řepková povoluje Prostějovskému Večerníku, který je na místě, exkluzivní snímek muže, jenž je obviněn z krádeže patnácti osobních aut v hodnotě šesti milionů korun. Vlado Rožič působí klidným až odevzdaným dojmem, už to na první pohled není sebevědomý mafián, který vloni v září po bláznivé honičce napříč Prostějovem utekl zatýkacímu komandu. Druhé jednání tak mohlo začít…

Vlado Rožič, který vloni v září unikl v Prostějově speciálnímu policejnímu komandu z bytu v Krasické ulici a pak i při divoké honičce před supermarketem Tesco, se v únoru letošního roku sám přihlásil policii. Ve středu stanul u soudu podruhé. Předsedkyně senátu Olga Řepková vyslechla nejprve šestici svědků z řad okradených majitelů vozidel. Zajímavostí je, že některé ukradené škodovky Octavie policisté brzy majitelům vrátili. Vozidla měla totiž GPS systém, s čímž si zloději nevěděli rady. Byli ale opatrní, „oktávky“ kradli v různých městech na Moravě, ale vždy je převezly jen o pár kilometrů dál, kde je zaparkovaly na veřejném a snadno přístupném místě. Pak je sledovali, zda je policisté vypátrají podle GPS. V mnohých případech se taky tak stalo. „Ráno jsem vykouknul z okna a byl jsem zděšený. Auto, které jsem vlastnil jen pár týdnů, bylo z parkoviště pryč. Ohlásil jsem to policii a asi za dvě hodiny mi volali z kriminálky, že auto našli odstavené v Rusínově někde na sídlišti. Bratr mě tam odvezl. Zvenku nebylo poznat, že by se do něj někdo vloupal, uvnitř byla jen vytržená spínací skříňka a urvaný zabezpečovací systém řadicí páky,“ vypověděl Jan Veber z Brna - Bystrce. „To moji Škodu Octavii dodnes nikdo nenašel,“ litoval na druhé straně Petr Hudec z Kroměříže.

Kriminalisté v nalezených vozech zajistili pachovou stopu Vlada Rožiče. „To nemůže být považováno za relevantní důkaz! Policisté, kteří mi ve vězení odebírali pachové stopy, je znehodnotili a navíc se chovali naprosto neprofesionálně. Když mi ve vazbě stříhali vlasy a brali pachové stopy z podpaždí, tyto věc dali do sáčku a nechali ležet dlouho dobou na stole chodby. Vůbec je ani nezapečetili, měl k nim navíc přístup kdekdo a mohl je tak využít proti mně,“ hájil se u soudu čtyřicetiletý Chorvat.

Soudkyně Olga Řepková pak vyslechla také přátele i blízké spolupracovníky Rožiče, stejně jako mladou ženu, na jejíž jméno byl vystaven technický průkaz ukradeného luxusního vozu. „Vůbec nevím, jak bylo možné zneužít moje osobní data. Já sama auto nemám a dokonce nevlastním ani řidičský průkaz. Navíc pana Rožiče vidím dnes poprvé,“ vypověděla Veronika Lošťáková, která dříve pracovala jako servírka ve třech prostějovských hospodách. Nyní ale žije trvale v Brně.

Následně promluvil další pozvaný svědek. „Vlada znám už dvacet let od jeho začátku pobytu v Prostějově. Byl to výborný klient, dobře platil. Jezdil za mnou přezouvat pneumatiky na různých autech. No, kolik jich mohlo být, za poslední roky tak stovka. Tvrdil mi ale, že má nějakou autodílnu ve Slatinicích a jeho zákazníci chtějí nové gumy,“ řekl před senátem Petr Kopecký.

Na otázky soudkyně Řepkové odpovídal i Radovan Trač, stavební podnikatel bydlící v Olomoucké ulici v Prostějově. Právě on koupil za 900 tisíc korun od Rožiče luxusní Volkswagen Tuareg, kterým Chorvat podle policie podnikal výpravy za krádežemi aut. „Nějaké peníze jsem měl, ale půl milionu splácím leasingové společnosti. Vlado potřeboval rychle peníze, chtěli se ženou kupovat nějaký bar v Olomouci,“ přiznal soudkyni Radovan Trač a dodal, že s Rožičem byl dohodnutý, že mu auto kdykoliv půjčí. „Stávalo se tak dvakrát do měsíce. Ale že by s ním jezdil krást jiná auta, to nevím,“ uvedl Trač.

Zajímavá byla zpověď Martina Mezulianíka, jehož garáž u Cíle v Močidýlkách využíval také Vlado Rožič, který zde měl ukrývat odcizená vozidla. „To já vůbec nevím, já jsem garáž pronajal Tomáši Jakešovi. Když ho pak policajti zastřelili, přišel za mnou neznámý muž, že ten pronájem po Jakešovi převezme. Vozil mi pravidelně peníze za nájem a já vůbec neřešil, co se s tou garáží děje. Bylo mi to jedno, hlavně, že platili. Rožič? Jo, znám ho, párkrát mi půjčil auto s tažným zařízením,“ podotkl Mezulianík.

Městský soud v Brně pomalu odkrývá všechny souvislosti okolo nebezpečného zloděje aut i celé skupiny lidí, kteří byli na něho napojeni a kteří mu měli v krádežích pomáhat. Podaří se však soudu Rodičovi prokázat vinu na všech případech?

V závěru středečního soudního jednání zpochybnil jeden z případů odcizeného vozidla, ze kterého viní policisté právě Vlada Rožiče, jeho kamarád Milan Ejem z Prostějova. „Tady říkáte, že k této krádeži mělo dojít šestého srpna loňského roku. Ale to je nesmysl, to byl Vlado s manželkou u mě doma a slavili jsme moje narozeniny...,“ uvedl Ejem.

Soudní jednání bylo znovu odročeno, tentokrát na 19. července. Soudkyně Olga Řepková vyslechne další svědky a porovnávat se budou telefonní odposlechy Rožičových hovorů. A PROSTĚJOVSKÝ Večerník bude znovu u toho!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...