Dobré ráno, dnes je neděle 2.6.2024
svátek slaví Jarmil,
zítra Tamara
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

24 charitaDo pátku uplynulého týdne mohli lidé do sídla prostějovské Charity v Martinákově ulici nosit materiální pomoc zaplaveným obcím. Kdo ji v průběhu týdne navštívil, nemohl se ubránit dojmu, že na téměř padesátitisícové město se tu příliš mnoho věcí nesešlo... Navzdory obrovské mediální masáži jasná většina Prostějovanů dostála pověsti lakomých Hanáků! Tu ovšem naopak dokonale popřeli lidé z jednotlivých obcí v regionu. Naštěstí...

Zatímco několik málo dobrovolných hasičů z Prostějovska pomáhalo přímo v obcích zasažených povodněmi, většinu Prostějovanů nechaly záplavy v relativním klidu. Alespoň se podle toho chovají! Buď jim přišlo líto peněz, nebo se spokojili se zasláním „povinné“ dárcovské SMS, či prostě věnovali čas, energii a zřejmě i peníze něčemu, co jim v danou chvíli přišlo důležitější než povodně v Čechách...

Svědčí o tom množství materiální pomoci, kterou do uplynulého pátku vybrala prostějovská charita. Přitom právě vhodná materiální pomoc je to, co kromě dobrovolníků potřebují zaplavené obce v tuto chvíli ze všeho nejvíce.

„V Prostějově se naštěstí našli lidé, kteří vyslyšeli naši výzvu a donesli hadry, kbelíky, prostředky proti plísním, lůžkoviny, repelenty, holínky, rukavice a další ochranné pomůcky. Těm bychom chtěli moc poděkovat. Nicméně ve srovnání s tím, co se sešlo v jednotlivých obcích regionu, je tato pomoc poměrně  malá. Zdá se, že v Prostějově citlivost lidí vůči neštěstí jiných a jejich ochota pomáhat značně klesá,“ vyjádřil se šéf prostějovské Charity František Hynek.

Proč informaci o sbírce nevyhlásili městským rozhlasem?

Podle Hynka lidé v menších obcích přijali potřebu sbírky mnohem víc za svou. „Informaci o možnosti přímé pomoci zaplaveným obcím na vesnicích vyhlásili v rozhlase a místní pak ve velkém věci nosili na obecní úřad,“ pochvaloval si Hynek. „Jen k nám přijeďte, abyste si to vyfotili. Občané nám toho sem nanosili opravdu hodně. Jsem na ně pyšný,“ potvrdil Večerníku za řadu dalších obcí v regionu starosta Ptení Jiří Porteš.

Šéfa prostějovské charity v této souvislosti mrzelo, že se o možnosti účinné pomoci lidé nemohli dozvědět prostřednictvím městského rozhlasu. „Pokud má být pomoc účinná, musí být rychlá.

A řekněte mi, jak jinak rychle a přímo oslovit všechny občany Prostějova než pomocí městského rozhlasu?“ argumentuje Hynek. Se svojí žádostí však u magistrátu tvrdě narazil. Informace o sbírce na charitu prý do městského rozhlasu nepatří!

„Hlášení městského rozhlasu je prioritně určeno pro upozornění na krizové události, které bezprostředně ohrožují životy lidí ve městě. Podle potřeby pak hlásíme i odstávky elektrické energie a další informace. Další sdělení však občané Prostějova nepřijímají dobře, míváme na ně řadu negativních reakcí, proto jsme například omezili informace o pořádání kulturních akcí. Nicméně o možnosti sbírky jsme informovali prostřednictvím našich webových stránek a také hromadnou korespondencí,“ reagovala na náš dotaz mluvčí prostějovského magistrátu Jana Gáborová, která zároveň s lehkou ironií poznamenala, že poslední hlášení rozhlasu o možnostech povodní na Hloučele zapůsobilo poněkud kontraproduktivně. „Než aby z ní měli respekt, tak se zvědavci na rozvodněnou řeku jezdili dívat jako na atrakci...,“ podotkla Gáborová.   

Kam pomoc směřuje?

Otázkou je, zda by hlášení v rozhlase skutečně Prostějovany k něčemu vyburcovalo. Faktem totiž zůstává, že každý, kdo chtěl pomoci, tak si svoji cestu určitě našel. Pomoc z prostějovské charity pak směřuje do Litoměřic a řady okolních vesnic. „Spolupracujeme například s obcí Mlékojedy, která byla kompletně zaplavená,“ upozornil Hynek.

Kdo bude chtít ještě přispět, má stále ještě možnost. „Po dohodě se zaplavenými obcemi uvítáme především holínky a také repelenty proti hmyzu, kterých je nyní zoufale málo,“ uzavřel Hynek. Poslední náklad s materiální charitativní pomocí by z Prostějova měl vyrazit ve středu.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...