Dobré odpoledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

24 hernaJak Večerník již před nedávnem informoval, prostějovští radní se dali do boje proti hazardu ve městě. Ovšem nikoliv tak razantně, jak si poměrně velká část ostatních komunálních politiků přála. Návrh nové vyhlášky, který v úterý uplynulého týdne schválilo zastupitelstvo, nařizuje všem provozovatelům heren a kasin v Prostějově odstranit z výloh vše, co láká na hru samotnou i vysoké výhry. „Je to takové šalamounské nařízení. Vlk se nažral a koza zůstala celá,“ komentoval vyhlášku jeden z prostějovských zastupitelů.

Nová obecně závazná vyhláška stanovuje opatření k omezení propagace hraní některých sázkových her, loterií a jiných podobných hazardních her. „Smyslem této vyhlášky je to, aby se zamezilo veškerému lákání dětí, mladistvých i dospělých na sociálních dávkách k tomu, aby vůbec vstoupili do heren.

A hlavně jde o to, aby se rapidně změnila vnější podoba heren. Už na výlohách nebudou blikat různé jackpoty či jiné nabídky lákající ke vstupu, například nápisy slibující obrovské výhry,“ vysvětlila základní myšlenku nové vyhlášky Alena Rašková (ČSSD), náměstkyně primátora statutárního města Prostějova s tím, že nové nařízení vchází v platnost už od 1. července 2013. Ovšem provozovatelé heren mají půl roku na to, aby veškerá lákadla k hazardu z výloh odstranili. „Vyhláška se tak bude naplno kontrolovat a porušení trestat od 1. ledna 2014,“ dodala Alena Rašková.

24 graf„Podle mého názoru jde čistě o kosmetické úpravy, problém gamblerství a množství zničených rodin i životů jednotlivců to nevyřeší. Byla jsem také členkou komise, která vyhlášku připravovala a zastávala jsem názor, že veškeré herny by měly být vytěsněny z centra města někam na periferii,“ uvedla zastupitelka Danuše Pelikánová (TOP 09). „Také jsem přesvědčen, že celá vyhláška je jen kosmetickou úpravou. Myslím si, že bychom hazard měli ve městě potírat daleko víc. Stejně jako v  jiných městech, kde se odvážili k daleko razantnějším krokům. Z těchto důvodů já pro tuto vyhlášku hlasovat nebudu, jeví se mi jako příliš slabá. Je mi líto, že v pracovní skupině nebyly přijaty naše návrhy o úplném zákazu heren v Prostějově,“ nebral si na jednání zastupitelstva servítek Petr Kousal z KDU-ČSL.

„Nařizujeme provozovatelům heren, aby z výloh odstranili reklamy a zatemnili je. Podle mého názoru, toto zatemnění bude pro mnohé daleko větším lákadlem jako něco tajemného, a kam budou chtít rozhodně vstoupit. Ale budiž, berme tuto vyhlášku jako první krok našeho boje proti hazardu. Postupně bychom ale měli začít vytipovávat lokality v Prostějově, odkud bychom hazard měli vyhnat nadobro,“ nabádal další z opozičních zastupitelů, tentokrát za TOP09.

V úterý však nakonec zastupitelé novou vyhlášku města schválili

Během dalších dní chtěl Večerník zjistit reakce majitelů heren. Všichni, které jsme navštívili, sice naší redakci sdělili své poměrně vyhraněné a ostré názory, ale každý z nich požadoval nezveřejňovat své jméno... „Bereme to všichni jako výrazný zásah do našich práv a svobody podnikání. Proč například na trafikách mohou být reklamy na cigarety, které škodí lidem mnohem víc než sázkové hry a automaty? V konečném důsledku my můžeme jít někam jinam, ale městu přestanou téct do pokladny velké peníze,“ shoduje se většina provozovatelů prostějovských heren. Když Večerník prezentoval tyto reakce náměstkyni primátora Aleně Raškové, ta neskrývala rozčílení. „Majitelé heren mohou být rádi, že jsme nepřikročili k mnohem razantnějšímu řešení a hazard v Prostějově nezakázali úplně,“ zareagovala.

Již dříve se k situaci ohledně potlačení hazardu v Prostějově vyjádřil primátor statutárního města Miroslav Pišťák, který zůstal pragmatický. „Na jedné straně, zakázat hazard úplně by znamenalo mít zhruba o čtyřicet milionů ročně méně na podporu sportu a kultury, či na výstavbu sportovišť. Já si ale osobně myslím, že postupem času se hazardní hry v Prostějově omezí samovolně. Například počet provozovaných výherních automatů ve městě rok od roku klesá,“ uvedl primátor.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...