Příjemnou noc, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Jednou ze dvou nových ulic v Prostějově je ta na okraji Vrahovic. Obyvatelé nových rodinných domků navrhovali vedení magistrátu při hledání názvu různá pojmenování, ovšem nakonec se vyšlo z tradice.


„Magistrát obdržel od občanů Vrahovic návrhy na pojmenování nové ulice a musím říct, že některé byly skutečně originální. Lidé chtěli například ulici Járy Cimrmana nebo V Kraji. Já jsem naopak při jednání rady města navrhoval jméno Faltýnkova. Ale nemyslete si, že jsem zamýšlel pojmenovat tuto ulici ve Vrahovicích po stranickém kolegovi Jardovi Faltýnkovi. To ne, to je pouze shoda jmen. I tak ale mému návrhu nedal nikdo z kolegů ani hlas,“ usmíval se na úterní tiskové konferenci rady města primátor František Jura (ANO 2011). „Aniž by odbor správy a zabezpečení, který má pojmenování ulic ve své gesci, chtěl snižovat význam předložených návrhů, doporučil nám zachovat stávající způsob pojmenování inspirovaný geograficky, vlastenecky, botanicky a podobně. V tomto případě po osobnostech, které se ve Vrahovicích buď narodily, nebo žily a pracovaly. Proto jsme odsouhlasily v tomto případě nové jméno ulice Frébortova,“ doplnil primátor.
Jiří Frébort (1807-1883) byl poslanec revolučního Moravského zemského sněmu v roce 1848. Tento návrh však budou ještě na svém úterním jednání posuzovat prostějovští zastupitelé.


Z Hrušňové bude nakonec Meruňková

Tento příběh je zralý na celý seriál! Už během loňského jara se začaly stavět rodinné domky na rozhraní Krasic a Čechovic. První obyvatelé si vybrali i jméno pro novou ulici – Hrušková. Od té chvíle však začala opravdová anabáze...
„Tento návrh jsme schválili, líbil se nám. Ovšem záhy nás upozornili češtináři, že není spisovný, správně je Hrušňová. Takže jsme původní rozhodnutí zrušili,“ prozradila vloni v srpnu tehdejší primátorka Alena Rašková (ČSSD). Možná by nedalo moc práce a na dalším zasedání rady města by opravený název Hrušňová prošel taky. Jenomže během podzimu se do hry vložili další obyvatelé už notně se rozrůstající ulice a ti chtěli úplně jiný název! A teprve minulé pondělí jej konšelé konečně schválili. „O názvu této ulice jsme již jednou jednali. Ulice v této části Prostějova jsou totiž pojmenovány podle dřevin, například Jabloňová nebo Višňová. Původní návrh pro novou ulici zněl Hrušňová. Přímo od obyvatele dané lokality však vzešel požadavek na pojmenování ulice Meruňková. Vzhledem k tomu, že Meruňková se zatím žádná ulice v Prostějově nejmenuje, nic nebrání tomuto názvu. Návrh tedy projednala rada a nyní míří do zastupitelstva,“ vysvětlil František Jura (ANO 2011), primátor statutárního města Prostějova.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...