Příjemnou noc, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Oproti předchozímu týdnu počet případů osob nemocných chřipkou poklesl v Prostějově na 1 891 lidí v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje to v pondělí 4. února zveřejnila na svých internetových stránkách. Je to o 216 případů méně, než hygienici registrovali o sedm dní dříve. Jak ale Večerník upozornila vedoucí epidemiologického oddělení prostějovské pobočky KHS Olomouckého kraje MUDr. Eva Kučerová, důvod k jásotu či alespoň nějakému mírnému optimismu rozhodně není.



V loňském roce udeřila chřipka v Prostějově až v závěru března, kdy počet nemocných během posledního týdne tohoto měsíce dosáhl na hranici 2 501 nemocných na 100 tisíc obyvatel. „Byl to tehdy historicky nejvyšší počet nemocných chřipkou v Prostějově. Minulý týden jsme se dostali pod hranici 1 900 osob s respiračními problémy. Ale jelikož se za hranici epidemického stavu považuje 1 600 až 1 700 nemocných, máme tu dnes stále epidemii,“ řekla Večerníku Eva Kučerová z prostějovské hygieny. „V pondělí čtvrtého února jsme vydali čerstvou statistiku, která hovořila o 1 891 osobách nemocných chřipkou. Jde sice o pokles případů chřipky oproti předchozímu týdnu, ale jásat nemůžeme. Musíme si uvědomit, že velká část populace, hlavně tedy dětí, odjela během jarních prázdnin na hory či do jiných míst republiky nebo zahraničí. Obávám se toho, že jakmile prázdniny skončí, počet nemocných chřipkou opět vyskočí nahoru,“ uvědomuje si šéfka protiepidemiologického oddělení prostějovské pobočky KHS Olomouckého kraje.
V celém Olomouckém kraji evidují hygienici aktuálně čtyři případy chřipkového onemocnění s klinicky závažným průběhem a s tím spojenou hospitalizací pacientů v nemocnici. „Těžko říct, jestli letošní chřipka už v Prostějově má svůj vrchol za sebou, či naopak. Podle mého názoru a zkušeností si myslím, že jsme teprve na začátku. Jak jsem již řekla, právě máme v běhu jarní prázdniny a mnoho dětí a s nimi i dospělých odjelo na hory, takže se nezdržovali v kolektivech, nebyli tolik náchylní k infekci. Nyní se děti budou vracet do škol, takže počet nemocných může ještě stoupnout. Navíc se nyní čekají poměrně velké výkyvy teplot, což šíření chřipky rovněž prospívá. Každopádně znovu apeluji na všechny lidi, aby dbali zvýšené hygieny, aby si umývali ruce po každé návštěvě záchodu a před každým jídlem, používali raději jednorázové kapesníky,“ apeluje na odpovědnost lidí Eva Kučerová.
Podle odborníků by teď lidé měli být mnohem opatrnější, dbát zvýšené osobní hygieny, ale také být ohleduplní k ostatním. „V žádném případě nedoporučuji chřipku přecházet. Je třeba zůstat doma a lehnout do postele. Pokud budeme chodit v nemocném stavu do práce, chřipku nejenže nevyléčíme, ale ohrozíme i ostatní. Jde o kapénkovou nákazu, o to je její riziko větší,“ varuje okresní hygienička.
Na zvýšený výskyt chřipkového onemocnění zareagovala také prostějovská nemocnice. Jak Večerník už před týdnem uvedl, vedení tohoto zdravotnického zařízení vydalo zákaz návštěv na interní oddělení. Teď už ale zákaz rozšířilo pro celou nemocnici! „Z důvodů nepříznivé epidemiologické situace a zvýšeného výskytu akutních respiračních onemocnění v našem regionu jsme v zájmu ochrany zdraví vašich blízkých přistoupili k omezení návštěv na všech pracovištích Nemocnice Prostějov. Omezení platí od pátého února až do odvolání,“ upozornila Lucie Drahošová, mluvčí společnosti Agel provozující prostějovskou nemocnici.


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...