Dobré dopoledne, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Konečně si mohou vydechnout! Letos v květnu odstartovaly rozsáhlé práce na vybudování nových přivaděčů na D46 u Olšan. Součástí celého projektu byla i demolice stávajícího mostu přes hanáckou dálnici. Aby toho nebylo málo, pustila se Správa silnic Olomouckého kraje v létě do celkové opravy hlavní silnice v centru obce. Týden před Štědrým dnem stavební práce ustaly. Některé natrvalo, jiné začnou opět na jaře.


Silnice procházející centrem Olšan byla nejen kompletně opravena, ale prošla i radikálními úpravami. Došlo k zúžení jízdních pruhů v obou směrech a vybudování podélných parkovacích stání. Vyrostly tam také dělicí ostrůvky pro pěší, což by mělo zajistit bezpečnější přecházení silnice. „Co se týče oprav průtahu, tak je vše prakticky hotovo. Některé nedodělky se odstraní zřejmě na jaře,“ uvedl Milan Elfmark, starosta Olšan u Prostějova. Celkové náklady na rekonstrukci hlavní silnice v obci přišly na 9,5 milionu korun, sedm milionů investoval Olomoucký kraj, zbytek doplatila obec.
Jenže to není vše! Týden před Vánoci byl otevřen také zbrusu nový most přes dálnici D46 ve směru na Hablov a Bystročice. Ten vznikl na místě starého, který byl kompletně zbourán. Nově mohou do Olšan také sjet řidiči mířící po dálnici od Olomouce, naopak z obce mohou vjet na dálnici ve směru na Prostějov.
Díky tomu se výrazně omezily komplikace v autobusové dopravě. „Spoje byly vráceny do původních tras. Obnovil se provoz na zastávce u hasičské zbrojnice a začalo fungovat také nové nástupiště u prodejny Adam. Začal rovněž platit nový jízdní řád nahrazující ten výlukový,“ informoval Večerník Milan Elfmark.
Tím to ovšem celé nekončí. Na nadcházejícím jaře se začne dokončovat připojovací pruh na výjezdu z Olšan ve směru do Olomouce. Ten patřil dlouhodobě k velmi kritickým místům. „Zásadní je, že výjezd na dálnici bude konečně bezpečnější. Proto je pro nás snazší dočasná omezení nějak přetrpět,“ vyjádřil se již dříve Elfmark.
Stavba tohoto nájezdu je součástí rozsáhlých úprav týkajících se D46. Probíhá v režii Ředitelství silnic a dálnic ČR, které do ní investovalo zhruba 105 milionů korun. Definitivně hotovo by mělo být v lednu 2020.


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...