Dobré odpoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Během uplynulého listopadu se celkový počet uchazečů o zaměstnání v Olomouckém kraji nepatrně zvýšil o 0,8 % na 13 346 osob, počet hlášených volných pracovních míst se snížil o 0,6 % na 11 181 osob a podíl nezaměstnaných lidí stagnoval na hodnotě 3,0 %. To jsou základní fakta ze statistických údajů vývoje nezaměstnanosti ke 30. listopadu tohoto roku.

K tomuto datu evidoval Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Olomouci celkem 13 346 uchazečů o zaměstnání. „Tento počet byl o 111 vyšší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl nižší o 4 552 osob. Z tohoto počtu bylo 12 182 dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od 15 do 64 let. Bylo to o 86 více než na konci předchozího měsíce. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl jejich počet nižší o 3 709. V průběhu měsíce bylo nově zaevidováno 2 894 osob. Ve srovnání s minulým měsícem to bylo o 157 osob více; v porovnání se stejným obdobím předchozího roku to bylo více o 68 osob. Z evidence během měsíce odešlo celkem 2 783 uchazečů. Bylo to o 386 osob méně než v předchozím měsíci a o 278 osob méně než ve stejném měsíci minulého roku. Do zaměstnání z nich ve sledovaném měsíci nastoupilo 1 494, což je o 356 méně než v předchozím měsíci a o 395 méně než ve stejném měsíci minulého roku. Celkem 265 uchazečů o zaměstnání bylo umístěno prostřednictvím úřadu práce, a to je o 76 méně než v předchozím měsíci a o 175 méně než ve stejném období minulého roku. Přesně 1 289 uchazečů bylo vyřazeno bez umístění,“ podává podrobný výklad k aktuální statistice nezaměstnanosti Jaroslav Mikšaník, analytik trhu práce Úřadu práce ČR, Krajské pobočky v Olomouci.
Vývoj nezaměstnanosti v jednotlivých okresech Olomouckého kraje byl rozdílný. V okrese Jeseník počet nezaměstnaných výrazně vzrostl, v okrese Přerov zase znatelně klesl. V ostatních okresech, včetně Prostějova, se počet nezaměstnaných jen velmi mírně zvýšil nebo klesl a podíl nezaměstnaných osob stagnoval na říjnových hodnotách. „Co se týká přímo Prostějovska, tady bylo ke 30. listopadu evidováno na Úřadu práce ČR 1 691 osob bez zaměstnání, z toho 940 žen. Volných pracovních míst je zde hlášeno přesně 2 264 a podíl nezaměstnaných osob zde činí 2,2 %,“ uvedl Jaroslav Mikšaník.
Na konci listopadu bylo v Olomouckém kraji evidováno 665 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých, jejich počet se ve srovnání s předchozím měsícem snížil o 106 osob, ve srovnání se stejným měsícem minulého roku byl nižší o 167 osob. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli 5 %. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v Olomouckém kraji 4 405 uchazečů o zaměstnání, což je 33 % všech uchazečů vedených v evidenci. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...