Dobré ráno, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

 Poprvé se o tom začalo mluvit už zhruba před dvěma lety. Teprve nyní se ale prostějovskému magistrátu podařilo uzavřít se spolkem Hanácký Jeruzalém smlouvy o uložení prvních deseti Kamenů zmizelých v prostějovských ulicích. Kameny připomínající oběti holocaustu se objeví před domy, odkud lidé nedobrovolně odcházeli do transportů. Převážně se jednalo o židovské občany, kteří byli masově vražděni kvůli svému původu.


„Kameny zmizelých se nacházejí ve stovkách evropských i českých měst, například v sousední Olomouci jsou jich přes dvě stovky. V Prostějově bude v průběhu příštího roku umístěno prvních deset. Jsem přesvědčen, že připomínat si naše někdejší spoluobčany, kteří se stali oběťmi nacistické nenávisti a vraždění, je, zejména v dnešní době, naší morální povinností,“ uvedl primátor města Prostějova František Jura.
Stolpersteine nebo také Kameny zmizelých budou uloženy v ulicích Křížkovského, Erbenova, Kostelní, Rejskova a Partyzánská. „Se spolkem Hanácký Jeruzalém jsme uzavřeli smlouvy o souhlasu s umístěním, protože kameny budou pokládány do chodníků v majetku města. Souhlasné stanovisko vydalo i oddělení památkové péče,“ potvrdil první náměstek primátora Jiří Pospíšil. Připomínky v podobě kostky v chodníku o rozměrech 10 krát 10 krát 10 centimetrů s mosazným štítkem se dočkají Jindřich Mayer, Josefina, Stella, Ruth a Fanni Brennerovy, všichni povražděni v Malém Trostinci, dále Pessel Brennerová, která zemřela v Terezíně. Pavel Gelb, jehož život skončil v sedmi letech v Osvětimi, stejně jako život tříleté Esther Friedmannové. Kámen zmizelých bude uložen i za čtyřletou Evu Gottlobovou a sedmiletého Pavla Gottloba, zavražděné v Malém Trostinci. „Jsem rád, že město Prostějov vyšlo iniciativě našeho spolku vstříc. Rádi bychom v projektu pokračovali i v dalších letech,“ představuje si předseda spolku Hanácký Jeruzalém Michal Šmucr.
Kameny zmizelých objedná Židovská obec Olomouc přímo u výrobce a autora projektu Güntera Demniga. „Ten se také obvykle účastní uložení prvních kamenů v daném městě,“ uzavřel předseda Židovské obce Olomouc Petr Papoušek. 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...