Příjemnou noc, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Říká se, že v nouzi poznáš přítele, ale on nepozná tebe... Tato životní moudrost se dokonale hodí na situaci, kterou si prošel devatenáctiletý Michal G. Letos v dubnu jej nedlouho po půlnoci u prostějovského rybníka přepadl mladý muž, kterým dle něj byl někdejší drogový dealer Jan Růžička. Ten mu dal dvě silnější facky, pak jej obral o mobil.

Stalo se tak navzdory tomu, že Michal G. nešel z parku sám. Jenže jeho kamarád, kterého právě doprovázel domů, mu vůbec nepomohl. Místo toho se po setkání s agresorem ztratil jako pára nad hrncem a vše sledoval ze křoví... Celá událost se minulé úterý probírala u prostějovského soudu.

Na tohle devatenáctiletý Michal G. jen tak nezapomene. V polovině letošního dubna nedlouho po půlnoci šel se svým kamarádem z Kolářových sadů ve směru k Vodní ulici. Na cyklostezce poblíž prostějovského rybníka jej zastavil muž, který po něm chtěl drobné. Když mu je Michal nechtěl dát, tak mu jeho vrstevník nabízel marihuanu výměnou za mobil. Jelikož ani na tento kšeft nepřistoupil, útočník se rozčílil a chtěl po něm, aby vyhodil svoji mikinu s potiskem do mlýnského náhonu. Následně mu vrazil dvě facky a telefon Huawei Y6 sebral...

Obžalovaný útok popřel
Oním útočníkem měl být dle orgánů činných v trestiním řízení Jan Růžička. Čtyřiadvacetiletý muž u soudu nebyl žádným nováčkem, naopak dlouholetý feťák byl za prodej drog a krádeže již odsouzen. Dlouho se mu dařilo vyváznout s podmínkou, pokutou či trestem obecně prospěšných prací. Nic z toho však na něj očividně nezabíralo, a proto nakonec letos v červenci skončil ve vězení. Do té doby dle svých slov žil u rodičů v Žeranovské ulici, trvalé zaměstnání však neměl. „Pervitin jsem bral asi pět let, někdy to bylo i každý den. Také jsem hrával automaty. Byl jsem ovšem na léčení v Kroměříži a pomohlo mi to,“ přiznal Jan Růžička, který se školou sekl po absolvování základky. Účast na loupežném přepadení však popřel a tvrdil, že v den, kdy k němu došlo, byl doma. Jeho slova mu však přímo u soudu nikdo nepotvrdil.

Poznal ho díky meči
Poškozený si naopak byl stoprocentně jistý, že člověkem, který jej napadl, byl právě Růžička. „Poznávám ho mimo jiné i podle meče, který má vytetovaný u pravého oka. Jeho jméno mi prozradil náš společný známý Jakub J. I on mě ostatně v minulosti na jednom večírku také okradl o mobil,“ vysvětlil poškozený, který má na své přátele očividně smůlu. Těsně před přepadením totiž nebyl sám, nicméně kamarád, kterého doprovázel domů, jej opustil a nechal na pospas útočníkovi. „Schoval jsem se za keř, odkud jsem pozoroval, jak Michala mlátí. Pomoci jsem mu nechtěl, já se bránit moc neumím. Zavolat policii mě taky nenapadlo,“ vyjádřil se přímo u soudu svědek.
Dle Jana Růžičky se poškozený mýlil. „Útočník měl mít kšiltovku a kapuci, nemyslím si, že ho někdo mohl takhle přesně identifikovat,“ tvrdil Růžička a naznačil tím, že buď ve vězení důkladně prostudoval celý spis, nebo o celé události ví víc, než u soudu přiznal. Pro rozhodnutí soudu bude potřebné svědectví Jakuba J., který měl poškozenému prozradit Růžičkovo jméno.
Ten se však k soudu nedostavil, z tohoto důvodu muselo být hlavní líčení odročeno na 11. prosince.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...