Dobré poledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Pivovar Litovel letos slaví významné výročí 125 let od svého slavnostního otevření. Za tu dobu stihl posbírat nespočet ocenění doma i v zahraničí. Aktuálně je světlý ležák Litovel Premium nejlepším českým ležákem. V celostátní anonymní degustační soutěži České pivo 2018 ovládl tuto nejprestižnější kategorii a získal první místo. O dva měsíce později získal Litovel Premium stříbrnou medaili v kategorii Bohemian-Style Pilsner na mezinárodní soutěži European Beer Star 2018.


Litovli udělil právo vařit pivo král Václav II. již v roce 1291. Pivovarnictví má proto v tomto malebném městě v srdci úrodné Hané bohatou tradici. Jistě i díky kvalitním surovinám, které Pivovar Litovel používá dodnes. Voda z Litovelského Pomoraví, ječmen z úrodných hanáckých polí a tršický chmel dělají z pití tohoto piva opravdový gurmánský prožitek.

Pivovar Litovel je dnes znám nejen svými tradičními značkami výčepních i černých piv a ležáků, ale také řadou oblíbených pivních speciálů – například říznou polotmavou třináctkou Gustav, inspirovanou silou slavného zápasníka Gustava Frištenského, který se před 110 lety oženil s dcerou prvního litovelského sládka Josefa Elledera. Litovelská piva se dlouhodobě řadí mezi nejlepší u nás. Nejúspěšnější jsou světlé výčepní pivo Moravan, světlý ležák Litovel Premium a tmavý ležák Litovel Premium Dark, které pravidelně sbírají medaile na domácích i zahraničích degustačních kláních. Naposledy právě na nejprestižnější tuzemské soutěži České pivo, kde byl Pivovar Litovel se svými dvěma zlatými a jedním stříbrným oceněním mezi velkou konkurencí nejúspěšnější.

Pivovar je proslulý svou nádhernou varnou s měděnými nádobami zasazenými do kardinálského mramoru. Před několika lety si zde vybudovali i minipivovar, který slouží sládkovi Petru Kosteleckému k testování nových receptur. Právě v něm se rodí všechna litovelská piva a speciály, jako je například právě Litovel Gustav 13° či Litovel Hasičská 11°.

Pivovar zdobí také velmi zajímavý znak, který upoutá pozornost každého, kdo vstoupí na pivovarské nádvoří. „Jeho dominantou je včela, která symbolizuje pracovitost – právě ta neodmyslitelně patří ke všem lidem, kteří s hrdostí vařili a vaří litovelské pivo,“ vysvětluje Miroslav Koutek, emeritní sládek Pivovaru Litovel. „Dále lze na znaku spatřit srp a obilné klasy, které poukazují na oblast úrodné Hané, dávající pivovarníkům vždy dostatek nejlepšího sladovnického ječmene a chmele. Štiku a kapra najdeme i ve znaku města Litovel, které je centrem oblasti CHKO Litovelské Pomoraví s vynikající a vysoce kvalitní vodou. Královská koruna pak odkazuje na české krále, kteří dávali městu právo vařit pivo,“ vysvětluje Koutek a dodává: „Tyto symboly jsou pro nás důležité i dnes. Pracovitost pivovarníků a silné pouto k regionu s jeho jedinečnými pivovarnickými surovinami i vazba k naší bohaté historii nás zavazují k poctivé práci při výrobě toho nejlepšího piva.“

Kontaktpromédia:JitkaCilečkováE-mail:Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.:773005024Tradicelitovelskéhopivovaru:užvícenež100letúspěchůPivovarLitovelletosslavívýznamnévýročí125letodsvéhoslavnostníhootevření.Zatudobustihlposbíratnespočetoceněnídomaivzahraničí.AktuálnějesvětlýležákLitovelPremiumnejlepšímčeskýmležákem.VcelostátníanonymnídegustačnísoutěžiČesképivo2018ovládltutonejprestižnějšíkategoriiazískalprvnímísto.OdvaměsícepozdějizískalLitovelPremiumstříbrnoumedailivkategoriiBohemian-StylePilsnernamezinárodnísoutěžiEuropeanBeerStar2018.LitovliudělilprávovařitpivokrálVáclavII.jižvroce1291.PivovarnictvímáprotovtomtomalebnémměstěvsrdciúrodnéHanébohatoutradici.Jistěidíkykvalitnímsurovinám,kteréPivovarLitovelpoužívádodnes.VodazLitovelskéhoPomoraví,ječmenzúrodnýchhanáckýchpolíatršickýchmeldělajízpitítohotopivaopravdovýgurmánskýprožitek.PivovarLitoveljednesznámnejensvýmitradičnímiznačkamivýčepníchičernýchpivaležáků,aletakéřadouoblíbenýchpivníchspeciálů–napříkladříznoupolotmavoutřináctkouGustav,inspirovanousilouslavnéhozápasníkaGustavaFrištenského,kterýsepřed110letyoženilsdcerouprvníholitovelskéhosládkaJosefaElledera.Litovelskápivasedlouhodoběřadímezinejlepšíunás.NejúspěšnějšíjsousvětlévýčepnípivoMoravan,světlýležákLitovelPremiumatmavýležákLitovelPremiumDark,kterépravidelněsbírajímedailenadomácíchizahraničíchdegustačníchkláních.NaposledyprávěnanejprestižnějšítuzemskésoutěžiČesképivo,kdebylPivovarLitovelsesvýmidvěmazlatýmiajednímstříbrnýmoceněnímmezivelkoukonkurencínejúspěšnější.Pivovarjeproslulýsvounádhernouvarnousměděnýminádobamizasazenýmidokardinálskéhomramoru.Předněkolikaletysizdevybudovaliiminipivovar,kterýsloužísládkoviPetruKosteleckémuktestovánínovýchreceptur.Právěvněmserodívšechnalitovelskápivaaspeciály,jakojenapříkladprávěLitovelGustav13°čiLitovelHasičská11°.Pivovarzdobítakévelmizajímavýznak,kterýupoutápozornostkaždého,kdovstoupínapivovarskénádvoří.„Jehodominantoujevčela,kterásymbolizujepracovitost–právětaneodmyslitelněpatříkevšemlidem,kteříshrdostívařiliavařílitovelsképivo,“vysvětlujeMiroslavKoutek,emeritnísládekPivovaruLitovel.„Dálelzenaznakuspatřitsrpaobilnéklasy,kterépoukazujínaoblastúrodnéHané,dávajícípivovarníkůmvždydostateknejlepšíhosladovnickéhoječmeneachmele.ŠtikuakapranajdemeiveznakuměstaLitovel,kteréjecentremoblastiCHKOLitovelskéPomoravísvynikajícíavysocekvalitnívodou.Královskákorunapakodkazujenačeskékrále,kteřídávaliměstuprávovařitpivo,“vysvětlujeKoutekadodává:„Tytosymbolyjsoupronásdůležitéidnes.Pracovitostpivovarníkůasilnépoutokregionusjehojedinečnýmipivovarnickýmisurovinamiivazbaknašíbohatéhistoriinászavazujíkpoctivéprácipřivýrobětohonejlepšíhopiva.“
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...