Dobrý večer, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Po volbě primátora se zastupitelům představili jeho noví náměstci, které do funkcí navrhli podle předem daného scénáře v podobě koaliční smlouvy jednotlivé politické subjekty. Nový primátor František Jura nechal tedy hlasovat o zvolení Jiřího Rozehnala (ANO 2011), Milady Sokolové (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějova), Aleny Raškové (ČSSD), Jiřího Pospíšila a Jana Krchňavého (oba PéVéčko).


Volba Jiřího Rozehnala, který několik let působil ve funkci předsedy osadního výboru ve Vrahovicích a je členem finančního výboru Krajského úřadu Olomouckého kraje, proběhla velice rychle a po jeho krátkém proslovu jej zvolilo pětadvacet zastupitelů. Rozehnal bude mít ve funkci náměstka primátora na starost stavební investice města, územní plánování a také péči o kulturní památky.
Stejně tak hladce proběhla volba náměstkyně pro dopravu a sociální oblast. Do této pozice se po třech letech v křesle primátorky vrací Alena Rašková.
Po třiceti letech v pozici ředitele Základní školy Jana Železného se po úspěšné volbě ujal funkce náměstka primátora pro školství, výchovu, vzdělání a sport Jan Krchňavý. „Chtěl bych pokračovat v kvalitní práci Ivany Hemerkové, které si vážím a která v této oblasti udělala hodně dobrého,“ uvedl Jan Krchňavý těsně před svým zvolením, při kterém se pro jeho jmenování vyslovilo šestadvacet zastupitelů napříč politickým spektrem.
Do té chvíle se volba náměstků nesla v pohodovém duchu, ovšem ohlášení kandidátky Jiřího Pospíšila na funkci prvního náměstka se neobešlo bez kontroverzní diskuse z řad některých členů opozice. „Ve všech ostatních případech s navrženými kandidáty souhlasím, ale v případě pana Pospíšila mám problém. Pro správu majetku, kdy se jedná třeba o problematiku s Manthellanem či odhadem cen pozemků, bych si představoval nějakého jiného kandidáta. Tudíž panu Pospíšilovi svůj hlas dát nemohu, budu hlasovat proti,“ projevil svůj názor Jan Navrátil (Změna pro Prostějov). Petr Kapounek (Na rovinu!) zase kandidáta na prvního náměstka zkritizoval za to, že chce stále budovat průmyslové zóny i v době, kdy firmy nemohou sehnat v Prostějově žádné nové zaměstnance. „Pan Pospíšil je ten, který v minulém zastupitelstvu vytvářel při jednáních největší nesoulad a přinášel nejvíce problémů,“ přidal se František Fröml (Změna pro Prostějov). Jiří Pospíšil ale našel zastání nejen u nového primátora. „Za novou koalici musím říct, že stoprocentně stojím za nominací magistra Pospíšila,“ přednesl František Jura. Své si ke kritickým připomínkám řekl i sám Pospíšil. „Děkuji za ony kritické připomínky. Možná je hlavní problém v tom, že jsem člověk zásadový, což se některým nelíbí,“ zauvažoval nahlas Jiří Pospíšil. Následné hlasování jej vymrštilo do funkce prvního náměstka, byť nezískal tak velkou podporu hlasů jako v předchozích případech Jiří Rozehnal, Alena Rašková či Jan Krchňavý. Jiří Pospíšil jako první náměstek primátora bude mít na starost správu a údržbu města a oblast komunálních služeb. Do role tzv. druhého muže radnice se vrací po čtyřletém období v roli „pouhého“ náměstka.
Zlatým hřebem volby náměstků se však stalo hlasování ohledně nominantky ODS a nezávislých osobností města Prostějova na post náměstkyně pro kulturu a kulturní rozvoj a ochranu životního prostředí. Milada Sokolová získala pro svoji novou funkci na radnici dvaatřicet hlasů z pětatřiceti možných, přičemž zbývající trio se zdrželo. Holt, šťastná a nekonfliktní to žena. 

Vše o volebním jednání zastupitelstva statutárního města Prostějova najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 5. listopadu

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...