Dobré odpoledne, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Prý s mandátem prostějovského zastupitele vůbec nepočítal a kandidátku hnutí ANO 2011 v Prostějově chtěl pouze podpořit z nevolitelného místa. Jeden z vůbec služebně nejstarších komunálních politiků a současný poslanec Parlamentu Poslanecké sněmovny Jaroslav Faltýnek na ustavujícím zastupitelstvu v úterý odpoledne poměrně nečekaně rezignoval na svůj post!

Nejprve jako všichni složil do rukou dosluhující primátorky Prostějova Aleny Raškové (ČSSD) slavnostní slib nového člena zastupitelstva. O čtyři hodiny později však Jaroslav Faltýnek (ANO 2011) předstoupil s překvapivým prohlášením. „Rozhodl jsem se rezignovat na mandát zastupitele statutárního města Prostějova. S některými z vás jsem v tomto zastupitelstvu už osmadvacet roků, tedy plných sedm volebních období! Dívám se tady na svého přítele a bývalého primátora Prostějova Mirka Pišťáka. Chci mu z tohoto místa poděkovat za všechno, co pro toto město udělal. Za sebe říkám, že hlavně díky němu je Prostějov v takové kondici, v jaké se nachází. A můžete si, přátelé, vykládat co chcete, tak to prostě je! A znovu mu ještě jednu děkuji,“ pronesl na začátku svého proslovu Faltýnek, který vzápětí zdůvodnil své rozhodnutí. „Původně jsem už do zastupitelstva ani kandidovat nechtěl. Během minulého volebního období jsem se totiž jednání nemohl příliš zúčastňovat. Bylo mi to líto, byl jsem za to také mnohokrát kritizován. Ale prostě jsem nebyl schopen najít si čas, abych chodil na zastupitelstvo svého rodného města, když jsem v něm žil celý život, za což jsem se styděl. Momentálně mám však za úkol řídit v Parlamentu České republiky poslanecký klub hnutí ANO a prostě časové kapacity nazbyt nemám. Chtěl bych se omluvit občanům Prostějova, kteří mě nyní svými hlasy poslali do zastupitelstva, ale mandátu si musím vzdát. Mohu jim slíbit, že i ze své pozice poslance budu nadále pracovat pro město Prostějov a jeho občany,“ rozloučil se s prostějovskými zastupiteli Jaroslav Faltýnek.
Jak už bylo řečeno, současná pravá ruka premiéra Andreje Babiše působila v prostějovském zastupitelstvu či dříve za ČSSD v radě města plných osmadvacet let. Letos na kandidátce ANO 2011 šel do komunálních voleb ze dvanáctého místa. A jak sám řekl, vůbec netušil, že z tohoto místa by se do zastupitelstva vůbec dostal. Voliči mu ale odevzdali 2 442 preferenčních hlasů, více získali jen František Jura (2 767) a Jiří Rozehnal (2 471).
Vedení města na svých webových stránkách následně informovalo, že Jaroslava Faltýnka nahradí Vojtěch Burda, sedmý v pořadí kandidátky hnutí ANO 2011.
V zákulisí zastupitelstva se šušká také o tom, že rovněž druhý z prostějovských poslanců Parlamentu ČR Radim Fiala (SPD - Tomio Okamura) přemýšlí o stejném kroku. Nahradit by jej měl lídr kandidátky Martin Křupka. „Já vím, že se to povídá, ale v tuto chvíli bych to nechal bez komentáře,“ odvětil pro Večerník Fiala.

Vše o volebním jednání zastupitelstva statutárního města Prostějova najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 5. listopadu

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...