Dobré odpoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Pivovar Litovel letos slaví významné výročí 125 let od slavnostního otevření. Hlavní důvody úspěchu mnohokráte oceňovaného piva jsou úcta k poctivému řemeslu, ruční práce, kvalitní suroviny a vzdělaní obětaví lidé. Ty letos pomohly litovelskému pivu stát se nejlepším českým ležákem, když Litovel Premium v prestižní soutěži České pivo 2018 ovládlo tuto nejsledovanější kategorii a získalo první místo.

Cesta Pivovaru Litovel k titulu nejlepší české pivo nebyla vždy snadná. Více než století se ale pivovar může spolehnout na poctivou práci svých zaměstnanců a silné muže, kteří provázejí Pivovar Litovel od samého počátku. Jeho zakladatel Josef Svozil se v roce 1893 zasloužil o vznik vůbec prvního ryze českého pivovaru v okolí Litovle. Musel mnohokrát projevit duševní sílu a důvtip. Celý život podporoval rozvoj regionu a vlastenectví. I první sládek litovelského pivovaru Josef Elleder dával najevo své vlastenectví, když své děti posílal do české školy a při výrobě piva upřednostňoval suroviny českých pěstitelů. Jeho metody a recepty využíváme při vaření piva v našem pivovaru dodnes.

Gustav Frištenský se po svých výkonech v zápasech řecko-římského stylu stal legendou a nejslavnějším českým zápasníkem všech dob. V roce 1906 se Gustav po svém zápasu v Litovli setkal s dcerou tehdejšího sládka Miroslavou Ellederovou, se kterou se o dva roky později oženil. Společně se poté nastěhovali nejprve do správní budovy našeho pivovaru k rodině sládka Elledera a po devíti letech do sousedící vilky, kde společně prožili dalších 30 let. Gustav byl kromě výjimečné fyzické síly nadán i silou mentální, kterou se nepodařilo zlomit ani gestapu.

Gustavovi bylo vlastní odhodlání a překonávání sebe sama, a proto si jej za vzor vybral Jiří Tkadlčík, nositel titulu Nejsilnější muž světa v kategorii do 105 kg. Jirka musel odvahu ke zdolávání soupeřů najít už v dětství, kdy mu byla diagnostikována vážná nemoc. Přes všechny překážky se však stal nejvýznamnějším českým strongmanem a průkopníkem tohoto sportu u nás, který svými výkony ohromuje i na zahraničních soutěžích. Pro svou duševní i fyzickou sílu se stal Jiří Tkadlčík důstojným nositelem odkazu Gustava Frištenského i dalších osobností, které se podíleli na rozvoji pivovaru i regionu a od tohoto roku je ambasadorem Pivovaru Litovel.

Litovelské pivo by nebylo tak výjimečné, nebýt další silné osobnosti. Miroslav Koutek, emeritní sládek Pivovaru Litovel totiž udržuje tradiční hodnoty pivovarnictví. V Litovli se zasadil o vznik muzeální expozice jejíž unikátní stálá výstava z historie pivovarnictví funguje od roku 1988 jako první svého druhu na Moravě. Miroslav Koutek také před třiceti pěti lety uvařil se svým kolektivem oblíbené a oceňované litovelské pivo Litovel Moravan. V jeho stopách pokračuje jeho žák - současný sládek Petr Kostelecký, který bedlivě střeží kvalitu litovelského zlatavého moku a společně s litovelskými pivovarníky vaří pivo, které je oceňováno doma i zahraničí, milovníky piva i odbornými porotami.

Popisek fotografie: Dva významní muži Pivovaru Litovel - emeritní sládek Miroslav Koutek s Petrem Kosteleckým, současným sládkem a s jedním z nejoblíbenějších litovelských piv – Moravanem, který letos taktéž zabodoval na Českém pivu, kde získal zlatou medaili.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...