Dobrý podvečer, dnes je sobota 27.4.2024
svátek slaví Jaroslav,
zítra Vlastislav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Tohle byste nečekali! Na velmi frekventovaném přejezdu v Olomoucké ulici v průběhu uplynulého týdne nefungovaly ani závory, ani výstražné signalizační zařízení. Dosvědčuje to fotografie, která byla zveřejněna ve facebookové skupině Prostějov Bez Cenzury.

Z fotografie je jasně patrné, že v době, kdy po přejezdu projíždí nákladní vlak, nejsou závory spuštěné a zřejmě ani nefunguje výstražné signalizační zařízení. Svědectví lidí hovoří o tom, že k podobným situacím docházelo i v Kostelci na Hané. Přitom na tratích Prostějov – Dzbel a Prostějov – Senice na Hané, jichž je přejezd součástí a které obě vedou přes Kostelec na Hané, od 17. října probíhá výluka. Dle některých se mělo jednat o nákladní vlak, který naváží materiál na probíhající rekonstrukci trati. „Na trati mimo jiné probíhají práce na zebezpečovacích zařízeních přejezdů, o situaci tedy víme a máme ji pod kontrolou,“ reagoval na náš dotaz Marek Illiaš, tiskový mluvčí Správy železniční dopravní cesty.

SŽDC k maléru na přejezdu...
Na třetí straně dnešního vydání Večerníku informujeme o nebezpečné situaci, ke které došlo minulý týden na železničním přejezdu v Olomoucké ulici v Prostějově. Přestože po kolejích prosvištěl nákladní vlak, závory ani světelné zabezpečovací zařízení nebylo v činnosti!
Zajímalo nás, jak k podobné události mohlo dojít? „Závada samozřejmě vzniknout může, ovšem ihned o ní ví výpravčí nejbližší železniční stanice nebo dispečer trati, který na místo vysílá techniky. Zároveň o poruše informuje všechny strojvedoucí na předmětné trati, kteří následně musí přejezd překonat v souladu s naším vnitřním předpisem. Podle něj musí přes přejezd vlaky jet maximální rychlostí do 10 kilometrů za hodinu, tak aby mohly kdykoliv bezpečně zastavit a před přejezdem opakovaně houkat,“ dodal mluvčí. I v případě nefunkčního zařízení je železniční přejezd dle Illiaše stále zabezpečený. „V takovémto případě, kdy na přejezdu neblikají ani červená výstražná světla a ani bílé pozitivní světlo, se každý řidič silničního vozidla musí k přejezdu blížit se zvýšenou opatrností, a to maximální rychlostí do 30 kilometrů za hodinu. To samé pravidlo platí u přejezdů zabezpečených pouze výstražným křížem,“ uzavřel Marek Illiaš.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...