Dobrý večer, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

„Tábor smrti, ve kterém stovky zvířat žijí v naprosto otřesných podmínkách.“ Tak popsala situaci na farmě v Kobeřicích jedna ze čtenářek Večerníku. K ilustraci celé situace dodala i řadu snímků. Celou záležitostí se zabývala Krajská veterinární správa a Policie ČR. Také my jsme se pokusili zjistit, zda se v tomto případě jedná o týrání zvířat, či spíše o svérázný způsob chovu ovlivněný nedostatkem financí. Po našem pátrání by se dalo říct, že jde o obojí. Týrání zvířat určitě není záměrné, ve výsledku to však vyjde nastejno. Samorostlá chovatelka dle svých slov počet zvířat aktuálně omezuje. Důvodem jsou její závažné zdravotní problémy.

Ruina s polorozpadlou střechou, opadávající omítkou, zašlými okny a odkopanou vodovodní přípojkou. Za plechovými vraty zvuky, které dávají tušit, že s lidmi tu v nevyhovujících podmínkách žije i velké množství zvířat. Tak to vypadá v Kobeřicích. Totálně zchátralý dům zde ostře kontrastuje s opravenou nemovitostí v sousedství. Na život v něm redakci upozornila jedna z našich čtenářek. „Před rokem jsme tam jeli koupit slepice. Po tom, co jsme viděli, jsme raději odjeli. Na zemi se válely kostry větších uhynulých zvířat, kus od nás ležel nafouklý a rozkládající se poník, ovce byly v obrovském vedru zavřené v dodávce bez oken. Na ´farmě´ byli psi, slepice všech velikostí, kachny, husy, králíci, ovce, kozy, skot a kdoví co ještě,“ popsala Večerníku žena, která sama chová zvířata, a jejich osud jí proto není lhostejný.

Porušila zákon

Celou záležitostí se zabývala Krajská veterinární správa (KVS), která zjistila porušení hned několika paragrafů zákona na ochranu zvířat proti týrání. „Chov několika druhů hospodářských zvířat i psů probíhal v nevhodných podmínkách. Chovatelce bylo uloženo odstranění zjištěných nedostatků. Následná kontrola ověřila, že závady byly skutečně odstraněny. Za porušení veterinárního a plemenářského zákona proto byla majitelce farmy ze strany KVS uložena pokuta ve výši několika tisíc korun,“ prozradil Petr Majer, tiskový mluvčí Státní veterinární správy.

Případ (ne)šetřila policie

Chovatelka i přes uloženou sankci ve svém hospodaření pokračuje. „Před pár dny jsme se na místo dostali znovu s tím, že jsme zájemci o koupi koz a ovcí, které tato žena inzeruje. Místo osmi koz, které měla k prodeji, jich bylo na místě pouze pět. Ostatní dle ní ‚zdechly‘. Ovce byly na místě též pouze tři. Většina zvířat byla bez vody, krmení a podestýlky. Byla pozavíraná v dřevěných bednách bez otvorů pro světlo či větrání. Jedna z koz měla starší neléčené zranění na lebce, kvůli němuž měla obličej celý zkřivený,“ popsala čtenářka, která na místo zavolala policii.
Její příslušníci se však celou záležitostí podrobněji nezabývali. „Na místě jsme nezjistili protiprávní jednání. S ohledem na odbornost problematiky jsme podnět k šetření také postoupili místně příslušné veterinární správě,“ vyjádřil se František Kořínek, tiskový mluvčí Krajského ředitelství Policie Olomouckého kraje.
Čtenářka se tedy následně rozhodla obrátit na média. „Nejsme žádní aktivisté, ale chovatelé, kteří se snaží, aby se zvířata měla dobře. Právě proto toto trápení nehodláme přehlížet,“ zmínila svoji motivaci s vírou, že kompetentní se konečně začnou činit.

„Mám rakovinu, půjdu do nemocnice“

Problematickou chovatelku z Kobeřic se Večerníku podařilo na přelomu srpna a září zkontaktovat. Nejprve redaktora zasypala kupou sprostých nadávek, následně se přece jen uklidnila a dala do vyprávění. „Pocházím z Kobeřic, nějaký čas jsem žila jinde, po rozvodu jsem se sem zhruba před pěti lety vrátila. Od té doby na mě chodí různá udání, která řešila hlavně veterinární správa. Teď tu mám třicet hus, stejný počet kačen, slepic a nějaké brojlery. Taky zde žije osm psů. To je vše. Svých pět koz jsem nakonec zdarma dala Vietnamcům, aby si s nimi dělali, co chtějí...,“ popsala svérázně aktuální situaci chovatelka s tím, že na jejím způsobu života se hodně odrazily problémy s penězi. „Dříve jsem tu měla mnohem víc zvířat, ale už je dávám pryč. Můj bývalý partner mi neplatí alimenty na syna, zaměstnaná nejsem, protože se už pět let potýkám se zdravotními problémy. Mám rakovinu a čeká mě hospitalizace v nemocnici,“ svěřila se žena, na níž bylo patrné, že má ke zvířatům vztah.
I přes jistou vstřícnost nás však přímo za nimi odmítla pustit. To potvrzovalo verzi, že za daných okolností se o ně není schopna starat tak, jak by nejen dle zákona měla...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...