Příjemnou noc, dnes je sobota 21.9.2024
svátek slaví Matouš,
zítra Darina
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Situace s pitnou vodou v Konici je vážná. Už v polovině prázdnin bylo v tomto městě a okolních obcích zakázáno z veřejného vodovodu zalévat zahrady, napouštět bazény a mýt auta. Opatření však příliš nezabrala, naopak pokles hladiny spodní vody pokračuje i nadále. Město se tak bude muset co nejrychleji napojit na jiný vodovod.

Zákaz používat pitnou vodu k zalévání zahrad nebo napouštění bazénů vydal Městský úřad v Konici na základě doporučení Moravské vodárenské. Platí až do 30. září a kromě samotné Konice se týká také obcí Bohuslavice, Březsko, Hačky, Hvozd, Klužínek, Ladín, Ponikev, Ochoz, Polomí, Raková u Konice, Rakůvka a Vojtěchov. Ty všechny jsou napojeny na skupinový vodovod Konice, který bere vodu z vrtů nedaleko Vojtěchova. Zde však došlo k enormnímu poklesu hladiny spodní vody. „Situace je skutečně vážná, kapacita pitné vody je na hraně. Uvedená opatření vyhlášená v polovině prázdnin příliš nepomohla, naopak došlo k dalšímu výraznému poklesu hladiny spodních vod,“ potvrdil aktuálně Večerníku starosta Konice František Novák, který dále upozornil, že prostějovské VaK už v této věci chystají učinit nezbytná opatření.
„Konice a uvedené obce se budou muset co nejrychleji napojit na vodovod Pomoraví. Fakticky to znamená, že ze Štarnova až do Konice a dalších obcí bude třeba udělat vodovodní přípojku. Celá věc je aktuálně ve stádiu projektu, který žádá o stavební povolení. Kdy k propojení dojde, zatím není jisté, doufejme, že to bude co nejdříve,“ informuje veřejnost konický starosta.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...