Dobré dopoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Rozmáhá se nám tady takový nešvar... Jak v minulém čísle Večerník poukázal, přehlížet nelze velký problém nejen současného léta. Někteří opilí Prostějované totiž vyspávají svoji „opici“ všude, kde je napadne - v parku pod stromem, v zákrytu mezi keři, nejčastěji ale na lavičkách... To samozřejmě nedělá dobrý obrázek městu. A co teprve, když kolem totálně zpitých a spících mužů i žen procházejí děti. Většina z nich se tím dokonce baví, ale je to opravdu tak humorné? Velitel Městské policie Prostějov Jan Nagy však upozorňuje na skutečnost, že ne všichni, kteří leží bezvládně na lavičce nebo na zemi, musí být opravdu opilí.

Fotografie lidí zmožených alkoholem a spících na různých místech Prostějova zaslala do redakce Yveta Soldánová. Snímky jsme ukázali veliteli Městské policie Prostějov s otázkou, jak problém spících a polehávajících alkoholiků eliminovat? „Nedá se říci, že by to byl příliš velký problém. Ale je samozřejmě pravda, že když se vyskytne, není to nic pěkného pro město jako celek. Městská policie každoročně odveze na záchytku okolo pětadvaceti osob. To jsou však už ty případy, kdy podnapilá osoba sice není ohrožena na životě, ale svým chováním a jednáním ohrožuje nejen sebe, ale často i druhé lidi, veřejný pořádek a v poslední době i dopravu. Někteří hodně opilí jedinci totiž skáčou do silnice před projíždějící auta,“ konstatoval pro Večerník Jan Nagy, velitel prostějovských strážníků.
Při pohledu na Večerníkem předložené fotografie poznamenal, že spící opilce na lavičkách nebo na zemi v parku, dokonce i na chodníku řeší městská policie zhruba pětkrát do týdne. „Ale pozor, vždycky se nám potvrzuje pravidlo, že ne všichni, které vidíme ležet na zemi, jsou podnapilí a vyspávají řekněme ´opičku´. Někteří z nich totiž utrpěli zdravotní problém, a jelikož bezmocně leží na zemi a vydávají různé zvuky, kolemjdoucí je považují za opilé. A v tom je ten zásadní problém. Lidé tyto osoby míjejí bez povšimnutí, navíc s pohrdavým výrazem ve tváři. Nikoho nenapadne, že tento člověk potřebuje okamžitou pomoc,“ zmiňuje důležitý fakt Nagy. „Pokud nám lidé nahlásí ležící osobu na lavičce, na zemi v parku, na chodníku před domem, dokonce i na silnici, strážníci okamžitě vyrážejí na místo. Takových případů je tak tři sta za rok. U každé takto zjištěné osoby je pečlivě posuzován zdravotní stav přivolaným lékařem. Většina opilých osob dokáže i za pomoci strážníků dojít domů, kde se ho ujmou příbuzní. Jen část z nich podstoupí převoz na záchytku. Ale jak jsem již řekl, zhruba u osmi z deseti osob zjistíme, že nejsou opilí, ale mají výrazné zdravotní problémy. Jedná se o různé diabetické či epileptické záchvaty, problémy se srdcem a podobně. Chtěl bych apelovat na veřejnost, aby si pečlivě všímala všech těchto lidí, kteří mohou umřít bez cizí pomoci,“ uzavírá Jan Nagy, velitel Městské policie Prostějov.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...