Dobré odpoledne, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Na co se tady čeká? Problémy s přílivem občanů romské národnosti ze Slovenska stále více trápí občany Přemyslovic. A čím dál více se dotýkají i žáků místní školy. Dle našich informací prověřuje Policie ČR dokonce případy sexuálního obtěžování dívek ze strany cikánských chlapců! Kromě toho řeší i slovní a fyzickou šikanu jednoho ze žáků. Důvodem těchto četných potíží je příliv nových nájemníků. I proto vedení obce opakovaně žádalo, aby vesnice byla vyhlášena oblastí se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů. Přestože petici za Přemyslovice bez dávek podepsala pětistovka občanů, prostějovský magistrát záměru ani na podruhé nevyhověl...



Krádeže ovoce a zeleniny ze zahrádek, rušení nočního klidu, házení kamenů romskými dětmi na projíždějící auta a cyklisty. To je jen částečný výčet problémů, s nimiž se dle starosty musí potýkat občané Přemyslovic. Řadu případů už řeší také Policie ČR. „Situaci v Přemyslovicích lze hodnotit jako napjatou. Doložit to jde konkrétními případy. Například letos dvanáctého května došlo k protiprávnímu jednání vůči místní obyvatelce, která bydlí v sousedství osob romské národnosti. Uvedená žena své sousedy pouze napomenula kvůli nadměrnému hluku a žádala o ztišení hlasité hudby při jejich oslavě. Došlo k jejímu napadení, vyhrožování zabitím a házení kamenů. Tento incident vyvolal u řady místních občanů strach,“ uvádí se ve zprávě konického oddělení Policie ČR.
Napadená žena aktuálně svůj dům prodává a chystá se z obce odstěhovat. „Obdobnou reakci je možné slyšet i od dalších občanů, kteří mluví o tom, že by dům nejraději prodali a odstěhovali se,“ přidal starosta Přemyslovic Lubomír Štaffa.

Rodiče berou děti ze školy

Zpráva dále potvrzuje, že s velkými problémy se potýkají zejména žáci místní školy. Policie ČR aktuálně prošetřuje případy sexuálního obtěžování dívek ze strany romských chlapců. „Šetřením bylo zjištěno, že Romové osahávají dívky, tedy je sexuálně obtěžují. Rodiče těchto holek chodí do školy, kde žádají, aby její vedení věc řešilo. Dle jejich vyjádření tak nikdo nečiní, proto chtějí přehlásit dívky na jinou školu,“ uvádí se dále ve zprávě policistů, kterou má Večerník k dispozici.
Kromě toho má na škole docházet i k šikaně. „Policie řeší případ, kdy opět Romové šikanovali jednoho chlapce ze školy, a to nejen verbálně, ale i fyzicky. Lze tedy konstatovat, že sociálně nežádoucí jevy se projevují nejen v okolí domů, kde tyto osoby bydlí, ale i na základní škole,“ uzavírají policisté dokument s tím, že doporučují část Přemyslovic vyhlásit za oblast se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů.

Přestěhují se úředníci do Přemyslovic?

Také podle vedení obce se Přemyslovice staly terčem „obchodu s chudobou“. V posledních letech tam došlo k zakoupení celkem jedneácti prázdných domů, kam se nastěhovalo minimálně 75(!) cikánů zejména ze Slovenska. Jejich přesný počet přitom nelze určit. Kvůli přetrvávajícím problémům s nimi obec již podruhé požádala prostějovský magistrát o vydání opatření, které by zamezilo vyplácení příspěvků na bydlení. V prvním případě se mělo týkat celé obce, ve druhém pouze prostoru od budovy obecního úřadu po kostel Všech svatých a dům s číslem 162. Žádost obec doplnila peticí, kterou podepsalo zhruba pět stovek občanů.
Navzdory tomu všemu záměr však ani tentokrát odbor sociálních věcí prostějovského magistrátu neschválil. „Posuzování míry zvýšenosti výskytu sociálně nežádoucích jevů pouze s ohledem na jejich koncentraci v určité lokalitě je dle názoru úřadu nedostatečné, neboť by ve svém důsledku mohlo teoreticky vést k vyhlášení oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů v případě, kdy by se větší množství jevů koncentrovalo u velice úzké skupiny osob bez ohledu na další výskyt jevů v rámci celé oblasti,“ odůvodnil zamítnutí návrhu Jaroslav Svozil, vedoucí odboru sociálních věcí prostějovského magistrátu.
Místní lidé tento postoj nedokáží pochopit a těžko se s ním smiřují. „Za dané situace se budou starousedlíci snažit odstěhovat a prázdných domů v Přemyslovicích bude přibývat. Snad se pan Svozil a další úřednici do některého z nich nastěhují. Teprve pak se snad jejich postoj konečně změní,“ konstatoval smutně jeden z nich. 
  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...