Příjemnou noc, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Přestože se říká, že o prázdninách by měla i hlava odpočívat, já si říkám, že těch poučení není nikdy dost, jelikož je na ně právě v letních měsících více času, a to netradiční formou. A tak kapku jsem probrázdil okolní kraje i statutární město Prostějov.

Nedaleké Vyškovsko nabízí velkou atrakci především pro pány všech věkových kategorií. Mám tím na mysli tamní letecké muzeum, ke kterému se dostanete sjetím z dálnice u Drysic, pak je třeba ovšem dát kapku pozor, jelikož vjezd není z nejznačenějších, cesta z nejkvalitnějších a parkoviště z nejsofistikovanějších. Poklady se ovšem skrývají uvnitř. Lze tam díky partě nadšených lidí, většinou bývalých mechaniků a také pilotů, nalézt takřka kompletní přehlídku bývalé naší letecké techniky a dále i techniky vojenské ostatní. Ano, jedná se většinou o stíhačky sovětské výroby MIG a vrtulníky MI, ovšem naleznete tam i Delfína, Albatrosa a z techniky kromě tanku T34 třeba různé české náklaďáky Tatra, V3S a další a další množství vozidel a také děl. Druhou světovou válku pak dokumentuje sekce v zastřešené části, kde lze nalézt trosky sestřelených německých, ruských a spojeneckých letadel, a to včetně popisu a mnohde i podrobné fotodokumentace. To je zase práce nadšených historiků a amatérů, kteří trosky dohledávají a alespoň částečně rekonstruují. Činnost muzea lze podpořit zakoupením suvenýrů v malé pokladně, kde se ještě můžete pokochat plastikovými modely letadel a také odznaky především pak leteckými a výsadkářskými, takže i srdce sběratele zaplesá.
Milé překvapení v nedaleké Olomouci nám letos připravilo Národní technické muzeum, když tam byly navezeny vagony, ve kterých cestovali naši prezidenti, a to od Masaryka až po Havla. Během dvou červencových dnů jste mohli nahlédnout doslova až do těch nejintimnějších míst, vidět, kde sedával a jednal „prezident osvoboditel“, kde spala jeho dcera a kde třeba naopak trávila čas ochranka pozdějších prezidentů, aby nám je někdo neukradl. Součástí akce byla i výstava modelů lokomotiv, krátký film o historii vagonů a uniforma stevarda. Něco bylo možné projít přímo v nitru vagonů, spatřit šlo jen ze schůdků přistavených vně k jejich boku, i tak ale celá akce stála za to.
Když se řekne Josefkol, každý hned asi ví. Muzeum kočárů, Čechy pod Kosířem, Václav Obr a dvoudenní akce plná ukázek, netradičních řemesel a pochopitelně spousta občerstvení. Jelikož jsme nahlédli do zákulisí, víme, že všichni herci, řemeslníci, koňáci a především pan Obr se během těchto dvou dnů pekelně nadřou. Již jen převlékání kostýmů je obřad a někteří zvládli převleky až tři, a to ve stanu, kde se nikdo neohlížel až tak na etiketu a na rozdíl pohlaví. Kostymérky se nadřely až do večerních hodin a třeba připravit panovníka Karla I., aby vypadal k světu, nebylo vůbec jednoduché. Stačil totiž problém, jak mu poskládat správně vyznamenání, aby vynikl především „Modrý Max“ - Pour le Mérite - nejvyšší Pruské vyznamenání, které se nosilo na krku a našeho Karla pěkně škrtilo. Pro sběratele poznámka, že všechna vyznamenání na akci byla zdařilými replikami. Převlékání dam bylo kapitolou samo pro sebe, obzvláště když jedna z nich představovala těhotnou selku. Mnozí z nás až později zjistili, že to těhotenství není hrané. A pitný režim? Sám pan Obr jel na Kofole, a první den si až v jednu hodinu odpoledne dopřál snídani, teplou polévku. Já děkuji všem za úžasné dva dny.
A na závěr otřesný zážitek v našem Společenském domě a červencová pseudovýstava České dějiny - figuríny středověku. Amatérismus, neprofesionalita, faktické chyby, drahota, dryáčnická reklama, prostě hrůza a děs za sto korun. Doporučuji nikdy už nebrat a ověřit si dopředu, o co jde.
Historie učí, poučme se tedy u těch dobrých i v létě, ty špatné ignorujme.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...