Dobré dopoledne, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

18 kapri„Přijeďte se podívat, v mlýnském náhonu jsou leklí kapři,“ zavolala ve čtvrtek do redakce Večerníku naše čtenářka. Její oznámení jsme zprvu brali jako vtip. Kde by se proboha v náhonu, ve kterém se jen kdysi dávno dařilo tak maximálně hrouzkům či ploticím, vzali kapři? Přesto jsme se ale rozjeli do Kolářových sadů. A naše překvapení nebralo konce...

Když jsme dorazili na inkriminované místo, na hladině až po okraj zaplněného koryta mlýnského náhonu skutečně „plavaly“ mršiny velkých ryb. Napočítali jsme jich hned celkem dvanáct! Proboha, kde se tady mohly vzít?

Ihned jsme proto informovali prostějovské rybáře-profesionály. „To myslíte vážně? Vždyť to není možné, kapři se do náhonu nemohli nijak dostat. Ani z přehrady, ani z krasického rybníka,“ překvapeně reagoval na dotaz Večerníku Pavel Müller, jednatel okresní pobočky Moravského rybářského svazu v Prostějově. Okamžitě však přislíbil, že se na místo pojede osobně podívat. „Máte pravdu, jsem z toho v šoku,“ volal po půlhodině Pavel Müller. „Každopádně ale mohu vyloučit, že ryby do mlýnského náhonu připlavaly. Jde o kapra barevného, což je takzvaná okrasná ryba. Někdo je sem hodil, zřejmě kdosi, kdo je choval v nějakém zahradním jezírku někde v okolí. Otázkou pouze je, zda je sem vysypal už leklé, nebo je do mlýnského vpustil živé. V tom případě se budeme snažit zjistit, proč kapři uhynuli,“ objasnil Večerníku záhadu Pavel Müller.

Právě pro rybáře je mlýnský náhon v posledních letech noční můrou. „Je to hrozné, co mnohdy vylovíme z náhonu za sajrajt. Na česlech u starého mlýna často najdeme zdechliny psů, koček, králíků i slepic. A to nepočítám PET lahve, pneumatiky a podobný odpad. Prostě všechno, čeho se chtějí lidé zbavit...,“ dodal smutným hlasem šéf prostějovských rybářů Pavel Müller.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...