Dobré odpoledne, dnes je pondělí 29.4.2024
svátek slaví Robert,
zítra Blahoslav
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Zatím dobrý! Tak by se dal popsat výsledek pondělního měření množství sinic v plumlovské přehradě. Voda v nádrži obdržela nejlepší možnou známku. Nezbývá než doufat, že situce takto vydrží minimálně do konce prázdnin. Věří tomu však jen málokdo. V uplynulých letech se něco podobného totiž opakovaně nepodařilo...

Hygienici vodě v plumlovské přehradě udělili jedničku. „Jedná se o nezávadnou vodu s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci a s vyhovujícími smyslově postižitelnými vlastnostmi,“ popsali její vlastnosti na svých internetových stránkách.
Stejné hodnocení dostala voda v přehradě v uplynulých deseti letech při každém z květnových měření, a to kromě let 2010 až 2013, kdy byla nádrž vypuštěná. Postupem času se však kvalita vody každoročně zhoršovala. Nejhorší to bylo v roce 2009, kdy byla voda v nádrži plavcům nebezpečná už v druhé polovině června. Nejlepší naopak pak před třemi lety, kdy pouze jednou obdržela mírně zhoršenou známku. Předloni už byly výsledky méně uspokojivé, v polovině prázdnin se sinice začaly výrazněji množit a koncem srpna hygienici koupání v přehradě nedoporučili.
Ještě hůře to dopadlo loni. Přitom až do konce července byla voda v nádrži hodnocena nejlepší možnou známkou a během prvního srpnového víkendu zažila rekordní nápor návštěvníků, který po letech dal vzpomenout na doby dávno minulé. O pár dní později však přišel šok: hygienici kvůli sinicím koupání v přehradě zakázali! Situace se navíc až do konce prázdnin už nezlepšila. I další měření totiž potvrdila, že množství jedovatých bakterií může být pro plavce nebezpečné. Tyto výsledky jen potvrdily časté námitky proti důkladnosti provedeného bagrování nádrže v letech 2010 - 2013, které přišlo na zhruba 130 milionů korun.
Na kvalitu vody v přehradě budou pracovníci hygieny letos dohlížet každé dva týdny. O výsledcích jejich měření vás budeme průběžně informovat.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...