Dobré odpoledne, dnes je neděle 28.4.2024
svátek slaví Vlastislav,
zítra Robert
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Během dubna tohoto roku celkový počet uchazečů o zaměstnání v Olomouckém kraji klesl o 10,7 procenta na 15 727 osob, počet hlášených volných pracovních míst se zvýšil o 8 procent na 10 707 a podíl nezaměstnaných osob klesl na 3,6 procenta. To jsou aktuální čísla ze statistik nezaměstnanosti, která jasně dokazují další výrazný pokles počtu lidí bez práce.

K 30. dubnu tohoto roku evidoval Úřad práce ČR, krajská pobočka v Olomouci celkem 15 727 uchazečů o zaměstnání. „Jejich počet byl o 1 891 nižší než na konci předchozího měsíce, ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl nižší o 6 768 osob. Jedná se o nejnižší nezaměstnanost od vzniku krajského uspořádání. Z tohoto počtu bylo 14 586 dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku od patnácti do čtyřiašedesáti let. Bylo to o 1 832 méně než na konci předchozího měsíce,“ prozradil Jaroslav Mikšaník, analytik trhu práce Úřadu práce ČR, krajské pobočky v Olomouci s tím, že ve srovnání se stejným obdobím minulého roku byl jejich počet nižší o 6 044 osob.  „V průběhu dubna bylo nově zaevidováno 2 447 lidí. Ve srovnání s minulým měsícem to bylo o 425 osob více a v porovnání se stejným obdobím předchozího roku méně o 40 osob. Z evidence odešlo celkem 4 338 uchazečů, což bylo 762 osob více než v předchozím měsíci a o 500 osob méně než ve stejném měsíci minulého roku. Do zaměstnání z nich ve sledovaném měsíci nastoupilo 3 139, což je o 744 více než v předchozím měsíci a o 567 méně než ve stejném měsíci minulého roku. Celkem 787 uchazečů o zaměstnání bylo umístěno prostřednictvím úřadu práce, to je o 255 více než v předchozím měsíci a o 150 méně než ve stejném období minulého roku, 1 199 uchazečů pak bylo vyřazeno bez umístění,“ spletí statistických čísel Mikšaník.Vývoj nezaměstnanosti v jednotlivých regionech Olomouckého kraje byl podobný, ve všech okresech došlo k poklesu počtu nezaměstnaných. Procentuálně nejvíce na Jesenicku - o 13,7 %, naopak nejméně na Prostějovsku - o 7,8 %. „Co se týká konkrétně Prostějova, tady je v současnosti na Úřadu práce evidováno 2 005 lidí bez práce, z toho 1 126 žen. Volných pracovních míst je zde už hlášeno 2  048, což je již více než počet registrovaných klientů hledajících nové zaměstnání. Podíl nezaměstnaných osob činí 2,6 procenta,“ uvedl analytik trhu práce.Na konci dubna bylo v Olomouckém kraji evidováno 577 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých, jejich počet se ve srovnání s předchozím měsícem snížil o pětapadesát osob a ve srovnání se stejným měsícem minulého roku byl nižší o 253 osob. Na celkové nezaměstnanosti se podíleli čtyřmi procenty. Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 4 638 uchazečů o zaměstnání, což je 29 % všech uchazečů vedených v evidenci.  Podíl nezaměstnaných osob v kraji meziměsíčně klesl o 0,4 procentního bodu na 3,6 procenta.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...