Dobré odpoledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Lidově řečeno, je prostě plno. V žádném případě nejde o zprávu ze sportovního utkání o počtu diváků, nýbrž o stav pozemků v prostějovské průmyslové zóně, která leží v Kralickém háji. Jak Večerník nedávno informoval, rada města už vyhlásila záměr prodeje na poslední dvě jednolité plochy o výměře necelých osmi hektarů. A jelikož zájem významných investorů je obrovský, dá se reálně předpokládat jejich brzký úspěšný prodej. Ten podle propočtů přinese do městské pokladny dalších jednačtyřicet milionů korun. Ale co dál? Zájem o podnikání a výrobu na území Prostějova neslábne.

Noví adepti na pozemky si však budou muset nějakou chvíli počkat, než se vybuduje nová průmyslová zóna za Brněnskou ulicí.
Převzetím pozemků od společnosti Železárny-Annahütte a jejich následným nabídnutím k novému odkupu definitivně skončily machinace s pozemky v průmyslové zóně na území Kralického háje. „Vše je teď v pořádku, žádné problémy u pozemků, na něž jsme vyhlásili záměr odprodeje, v tuto chvíli nejsou. Jakmile proběhne výběrové řízení, zmíněnou zónu již téměř stoprocentně zaplníme investory,“ potvrzuje Večerníku Jiří Pospíšil (PéVéčko), náměstek prostějovské primátorky, který má na starosti majetkoprávní záležitosti města.
Přesněji řečeno, úplně plná tedy průmyslová zóna nebude ani po prodeji zbývajících dvou pozemků, k tomu totiž chybí ještě malý krůček. „Magistrát vlastní i další plochy, ovšem potřebovali bychom je zcelit. Jsou totiž rozděleny parcelami tří soukromých vlastníků, s nimiž jsme se ještě nedokázali dohodnout na výkupu. Jejich finanční požadavky byly doposud neúměrné a město je v v tuto chvíli nemůže akceptovat. Pokud v budoucnu přece jen najdeme shodu, pak bychom zcelený pozemek mohli nabídnout ještě skutečně úplně poslednímu investorovi,“ objasnil situaci Pospíšil.
Jak již bylo zmíněno, v současnosti je o dva připravené pozemky velký zájem. Vedení magistrátu sice konkrétní jména firem tají, ale radní se už dříve nechali slyšet, že se budou rekrutovat z výrobní sféry. „Ano, to je naše podmínka! Zájmem města je, aby u nás bylo co nejvíce výrobních areálů, nechtěli bychom, aby se zde třeba nadměrným způsobem rozvíjela logistika. To by znamenalo pro Prostějov další dopravní zatížení a tím i zhoršení životního prostředí,“ potvrzuje náměstek primátorky.
Otázkou ale pak bude, kde noví majitelé pozemků budou chtít vzít pracovní síly? „Jsme si pochopitelně vědomi, že investoři přicházející do Prostějova se mohou dostat do problémů se sháněním zaměstnanců. Každá firma si ale dělá vlastní průzkum na trhu práce, takže lidově řečeno ví, do čeho jde. Určitě se budou muset zaměřit i na okolní města a regiony. Aktuální nezaměstnanost, která je na úrovni 3,8 procenta, vypovídá o tom, že volných pracovníků moc není,“ zamýšlí se nad problémem Jiří Pospíšil. „V Prostějově už je to skutečně velký problém, na trhu práce chybí především dělnické profese či profese technického zaměření,“ souhlasí Pavlína Palečková z agentury MP AGENCY, která ndávno uspořádala v Národním domě Veletrh práce. „Pokud ve městě bude chtít působit další nová firma, nezbude nic jiného, než aby se poohlédla po zahraničních dělnících. Co víme, tak v současnosti si firmy v celém Olomouckém kraji přetahují zaměstnance jako za minulého režimu,“ konstatovala pro Večerník.
Průmyslová zóna v Kralickém háji tedy naplnila svůj záměr. Co nyní? „Připravujeme další možnosti v Kojetínské a Brněnské ulici. Výkupy jednotlivých pozemků od soukromých majitelů postupně pokračují, odhadem bych řekl, že máme už asi jednu třetinu. Ovšem kdy přesně se zde dočkáme prvního investora, který bude stavět továrnu, to nedokáži říci,“ pousmál se Pospíšil. „Snažím

NOVÝ SERIÁLpředstavující firmy v průmyslové zóně nacházíte od dubny v každém sudém čísle PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku NA STRANĚ 8.


16 graf

 












































{jcomments off}

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...