Dobré dopoledne, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE: Zdá se, že rozbouřená hladina veřejného mínění ohledně snahy amerických Židů obnovit v Prostějově starý židovský hřbitov, postupně opadá. Dobročinná organizace Kolel Damesek Eliezer ve spolupráci s Federací židovských obcí ČR uspořádala ve včerejším pravém poledni setkání u příležitosti 200. výročí úmrtí rabína Horowitze.

Pozvání do parku ve Studentské ulici přijali i politické celebrity. Kromě primátorky statutárního města Prostějova Aleny Raškové a jejího náměstka Pavla Smetany přijeli i prostějovští poslanci Jitka Chalánková a Radim Fiala. Slavnostní projevy a židovské žalmy si poslechl i čerstvý námětek hejtmana Olomouckého kraje František Jura. Ovšem pozor, k zúčastněným Židům i hostům slavnostního aktu promluvil také zástupce Pražského hradu! „Ano, i k uším pana prezidenta se doneslo, jaký zbytečný spor tady v Prostějově vedete s místním magistrátem... Emoce ale vyvolávají nepodložené fámy. Vždyť židovští zástupci nechtějí žádnou obnovu starého hřbitova, nechtějí ho obehnat žádnou zdí. Budou vděčni za kousek živého zeleného plotu, důstojné pietní místo a také, aby v parku, kde byl původně židovský hřbitov, nekáleli psi! Toť vše! Pan prezident obě strany žádá, aby se rozumně domluvily a Prostějov tak nebyl černou tečkou na mapě Evropy kvůli nějakému podezření z antisemitismu,“ prohlásil Radek Augustin, vedoucí analytického odboru Kanceláře prezidenta České republiky.
Projevu zástupce Hradu tleskali všichni zúčastnění. Ostatně Večerník už na začátku října letošního roku informoval, že magistrát je po letních rozepřích a naprosto negativních postojích připraveno vyjít Židům vstříc. „Veškeré úpravy parku ve Studentské ulici jsme již probrali s projektanty Federace židovských obcí. Nyní je míč na jejich straně hřiště, očekáváme projekt, který bychom v radě a následně na zastupitelstvu projednali,“ řekl smířlivě Zdeněk Fišer, první náměstek primátorky.
Na závěr včerejšího pietního setkání u příležitosti 200. výročí úmrtí vrchního prostějovského rabína Leviho Horowitze zazpívali Židé několik žalmů. Pár z nich přijelo až ze Spojených státu amerických. Odpůrci jakýchkoliv změn v parku ve Studentské ulici, kteří nedávno sepsali petici podpořenou stovkami podpisů prostějovských občanů, se setkání nezúčastnili. Případné konflikty tak nebylo potřeba řešit...

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...