Dobré dopoledne, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

FOTOGALERIE Uplynulý čtvrtek vpodvečer se na půdě čechovické sokolovny uskutečnilo setkání prostějovských radních s občany Čechovic, Krasic a Domamyslic. Tradiční diskuzní akci si nenechaly ujít na čtyři desítky místních obyvatel, kteří představitele i úředníky magistrátu doslova zasypali dotazy i kritickými připomínkami. PROSTĚJOVSKÝ Večerník byl u toho a všechno pečlivě zaznamenal...

Hned na začátku lidé s povděkem přivítali zprávu o realizaci odložené rekonstrukce krasického rybníka, která se k nelibosti místních táhne už dva roky. První náměstek primátorky statutármího města Prostějova Zdeněk Fišer (ČSSD) dotazujícím se lidem vysvětlil, že vzhledem k nutnosti opakování výběrového řízení na zhotovitele stavby je tři a půl milionu korun na opravu rybníka a jeho okolí začleněno až do rozpočtu na rok 2017. Poté se začali diskutující hlásit o slovo s kritickými připomínkami...
„Nedalo by se něco dělat se zákazem používání pyrotechniky? Mnohokrát do roka si tady připadáme jako ve válce, dělobuchy a ohňostroje nás ruší i v pozdních večerních hodinách,“ ozvala se starší dáma. „Nedávno jsme v radě města diskutovali o celoplošném zákazu užívání pyrotechniky na území Prostějova s tím, že budeme povolovat pouze ojedinělé výjimky. Došli jsme ale k závěru, že touto vyhláškou bychom se dostali do rozporu se zákonem. Celoplošně zakázat ohňostroje nebo bouchání petard opravdu nemůžeme, ale pokud vás tímto někdo ruší během nočního klidu, volejte ihned městskou policii,“ reragovala primátorka Alena Rašková (ČSSD). Řeč přešla na kvalitu chodníků, ale i silnic. „V Kaštanové ulici máme už roky pouze štěrkovou silnici. Rád bych věděl, kdy už konečně bude asfaltová?,“ zeptal se muž z Čechovic. „Je problém, že domy v této vaší ulici stavěl developer a majitelé domů skoupili i pozemky, kde je nyní silnice. Bez jejich souhlasu nemůžeme komunikaci vyasfaltovat a předat ho do údržby technickým službám,“ vysvětlil první náměstek Fišer.
Radní následně zodpovídali dotazy na připomínky ohledně blátivé cesty za místní školkou, proč vedle opraveného mostu je ještě lávka v dezolátním stavu nebo zda nová vyhláška města o nočním klidu neohrozí akce pořádané místními sokoly. „Měl bych ještě dotaz, proč nedávno vybudované hřiště s umělým povrchem za základní školou je v tomto období už po šestnácté hodině ve tmě. Copak projekt nepočítal s osvětlením? Rádi bychom si po práci třeba zahráli fotbal,“ postěžoval si jeden z přítomných diskutujících. „Školní ani veřejná hřiště nejsou obvykle vybavena pro večerní či noční využívání. Pro to čechovické jsme ale udělali výjimku. Projekt nového osvětlení, které ostatně není nijak levné, je už hotov a do několika měsíců bude realizován,“ zopakoval již dříve známou skutečnost Zdeněk Fišer.
Jak si Večerník na čechovickém setkání s prostějovskými radními všiml, některé místní občany hodně zajímá i vývoj ohledně výstavby Galerie Prostějov společností Manthellan. Především ale možnost zbourání současného Společenského domu. „Už Klement Gottwald říkal, že co si postavíme, bude nás všech a nenecháme si to zbourat. Za minulého režimu jsme si v akci ´Z´ postavili prádelny, hřiště, ale i kulturní domy, a to všude po okolních obcích na Prostějovsku. Běžte teď někam do Lipové říct, že je potřeba zbourat ´kulturák´, protože nějaká firma chce místo něho postavit obchoďák! Ti by vás hnali holemi,“ bouřil na setkání jeden ze starších občanů Čechovic, který radní obvinil i z toho, že dlouhá léta tajili před veřejností smlouvu s Manthellanem. „Nikdy jsme nic netajili, smlouva byla zveřejněna už v roce 2010 a obdrželi ji všichni zastupitelé. Můžeme diskutovat o tom, zda je dobrá nebo špatná. Ale smlouva to je a my jsme povinni ji dodržet,“ namítl další z přítomných náměstků primátorky Jiří Pospíšil (PéVéčko). „Společenský dům v Prostějově nemůže za to, že byl postaven komunisty,“ odpověděl mu důchodce. „Pojďme raději diskutovat o věcech, které vás tíží tady v Čechovicích, Krasicích nebo Domamyslicích...,“ snažila se odvrátit pozornost k místním problémům primátorka Rašková.
Setkání občanů s radními v čechovické sokolovně nakonec trvalo více než hodinu. Na co konšelé neuměli odpovědět, to si zapsali a podle jejich vyjádření podají zprávu místním lidem zase při setkání v roce 2017.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...