Příjemnou noc, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Dusot kopyt, do daleka se rozléhající výstřely, hustý dým stoupající z hlavní pušek i těžkých děl, jezdci na koních oblečeni do historických uniforem rakouské, francouzské
a ruské armády, stejně jako pěšáci vystavení útokům dělostřelectva. To vše podbarvené scénickou hudbou. Nejen na to se mohou těšit návštěvníci akce Věrní císaři, která se bude konat tuto neděli 27. listopadu od 11:00 hodin v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem.

Patřičně vybavení jezdci, dělostřelci i pěšáci oblečení do historických uniforem rakouské, francouzské či ruské armády se letos v Čechách pod Kosířem sejdou už pošesté.
V předchozích letech se na témže místě bojovalo například o osud poklidného města, francouzskou pokladnu zakopanou u Slatinic či si diváci mohli připomenout tragický osud čtyř vypleněných vesnic, kterými se staly Olšany, Třebčín, Slatinice a Lutín.
I letos organizátoři pátrali v historických análech, aby mohli divákům zprostředkovat některý z příběhů vztahujících se k prostějovskému regionu.
„Tento rok uplynulo sto let od úmrtí císaře Františka Josefa, který zesnul 21. listopadu 1916 na zámku Schönbrunn. Tuto událost si připomínají zejména ve Vídni, připojit jsme se však chtěli i my. Právě proto jsme zvolili heslo Věrni císaři. Je přitom pozoruhodné, že dva příslušníci hraběcího rodu Silva-Tarouca, kterým zdejší zámek patřil, byli zároveň i členové elitního císařského vojenského sboru,“ upozornil Václav Obr, ředitel Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem, které akci ve spolupráci s Vlastivědným muzeem v Olomouci, zámkem v Čechách pod Kosířem a obcí Čechy pod Kosířem pořádá.
K bitvě u Slavkova došlo 2. prosince 1805. Tím však utrpení civilistů neskončilo. Spíše naopak. Následoval hlad a smrtelné nákazy, které kosily jednoho člověka po druhém. Na druhou stranu se už na svět dral i nový život. „Po skončení války se na našem území skrývala řada rakouských, francouzských i ruských vojáků. Někteří tu nepochybně zanechali také své potomky. Tuto okolnost bychom rádi v našem příběhu tentokrát zohlednili,“ vzkázal Václav Obr s tím, že na závěr celé ukázky čeká na diváky i zajímavé překvapení... 

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...