Příjemnou noc, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

A je to tu zase! Už na začátku roku vzbudila pozornost lidí v Prostějově stavba neobyčejně mohutné betonové zdi. Vznikla v Plumlovské ulici naproti hypermarketu Albert. Někteří z Prostějovanů se dokonce domnívali, že zde vzniká soukromá věznice. Práce na kontroverzním projektu se v dubnu sice zastavily, ale před nedávnem se znovu rozjely naplno. A lidem žijícím v okolí se začaly třást radiátory a praskat zdi. Celá věc zřejmě skončí u soudu!

Do redakce Večerníku doputovalo upozornění, že stavba v Plumlovské ulici se poslední říjnovou neděli opět rozběhla. A působí pořádné obtíže. „Probíhá zde výstavba zřejmě základových pilotů pomocí technologie jeřáb-beranidlo. Díky této nevhodné technologii došlo k přenosu vibrací na naši stavbu, k popraskání zdí a sádrokartonových podhledů,“ napsal nám e-mailovou zprávu Jiří Klíma, který svůj podnět adresoval i na prostějovský stavební úřad. „Žádám o prošetření technologie, zastavení stavby a navrhnutí postupu ohledně poškození naší stavby,“ dodal muž. Nebyl však zdaleka jediný, kdo si na probíhající práce stěžoval. „To, co se na staveništi děje, v tuto chvíli přesahuje veškerou únosnou mez. Dochází k natloukání pilotů do země. Tento proces kromě zvýšené hlučnosti s sebou během celého dne nese i extrémní otřesy. Hluk bych byl u stavby ještě ochotný akceptovat, ale otřesy rozhodně ne. Aby se mi v domě třásly i radiátory, o skleněných výplních dveří a oken nemluvě, to mi opravdu vadí. Vadí mi i to, že se tyto otřesy mohou projevit na statice mojí nemovitosti, nebo mohou poškodit zdroje podzemní vody. S betonovou ohyzdností, která na našem konci Prostějova vznikla, neudělal nikdo nic. Pevně doufám v to, že aspoň v tuto chvíli budou oprávněné orgány jednat,“ upozornil Večerník i úřady Petr Bohanes.

Vše směřuje k soudu

Jak se nám podařilo zjistit, v průběhu uplynulého týdne skutečně probíhala jednání nespokojených sousedů s vedoucím prostějovského stavebního úřadu Janem Košťálem. „Připadalo mi, že se hned od počátku hraje o čas. Přitom bylo jasné, že zmíněná technologie absolutně není vhodná pro práci v zástavbě. Nicméně přes naše stížnosti vše stále pokračuje a výstavba základových pilotů by měla skončit dnes. My jsme ve čtvrtek nechali způsobené škody zadokumentovat městskou policií a podklady předali advokátní kanceláři. Výši škody na čtyřech domech předběžně odhadujeme zhruba na dvě stě tisíc korun,“ sdělil Večeríku v pátek Jiří Klíma.

Ohledně reakce na tyto stížnosti jsme se ve čtvrtek prostřednictvím e-mailu obrátili také na majitele pozemku, na němž stavba vzniká. Zajímalo nás, zda o problému ví a jestli bude v případě poškozených osob nějakým způsobem sjednána náprava. Odpovědi od Tomáše Poura jsme se ovšem ani tentokrát nedočkali. Že nás to ještě překvapuje... Tento podnikatel totiž s médii prakticky nekomunikuje.

Vlnu pozornosti i nevole vyvolal už vznik vysoké betonové zdi ohrazující uvedený pozemek. Její stavbou se na popud primátorky zabýval krajský úřad, který došel k závěru, že územní souhlas, na základě kterého byla stavba zdi umístěna, byl vydán v rozporu s právními předpisy. Proto začátkem dubna vyzval dopisem Stavební úřad v Prostějově, aby tento územní souhlas přezkoumal.

Večerník bude vývoj celé kauzy i nadále sledovat. Pokud máte jakékoliv skutečnosti, či hodláte jen tak projevit svůj názor, napište nám na e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...