Dobré odpoledne, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Tohle se nemělo stát! Nečekaný trapas byl k vidění na pondělním jednání prostějovského zastupitelstva. Projednávaná vyhláška o poplatcích za odpad měla být jen pouhou formalitou, ze které se ovšem stal pravý opak... Opozice podpořená jedním z občanů požadovala osvobození dětí do osmnácti let a studujících do šestadvaceti let od placení šesti stovek korun za odvoz komunálního odpadu. Proti tomu však byli radní, kteří různé slevy seniorům a rodinám se třemi dětmi mají za dostačující. Rázem se tak strhla nečekaně ostrá diskuze, jejímž výsledkem bylo neschválení původně předložené vyhlášky. Křehké koalici totiž chyběli někteří zastupitelé, tudíž vyhláška neprošla ani onou již pověstnou většinou jednoho hlasu...

Zachovat šest stovek za platbu odpadů nebo vyhlášku pozměnit? Nastolené téma zastupitelé nakonec nerozlouskli. „Všechny zastupitele bych chtěl požádat, aby schválili pozměňovací návrh ohledně obecně závazné vyhlášky.
A to v tom smyslu, že poplatník do osmnácti let věku a poplatník, který studuje v rámci přípravy na své budoucí zaměstnání do šestadvaceti let věku, byli od tohoto poplatku ve výši šest set korun ročně osvobozeni. Činím tak proto, že dosud platná vyhláška má neblahý dopad i na moji rodinu. Jelikož mám ženu a dvě malé děti, platíme za rok celkem dva tisíce čtyři sta korun. A to je pro náš rodinný rozpočet hodně velká částka. To, že musí za odpad platit i malé děti, považuji za nespravedlivé. Vždyť malé děti se na vytváření odpadu nepodílí,“ přednesl hned na začátku probíraného tématu prostějovský občan Pavel Neckář.
Následná diskuze mezi zastupiteli byla hodně dlouhá. „Rozhodně bych se přimlouval za to, co tady říkal pan Neckář. Já mám tři děti a osvobodit je od poplatku má rozhodně své opodstatnění,“ přidal se Jan Navrátil (Změna pro Prostějov). A ozvali se i další opoziční politici, i když s menšími výhradami. „Domnívám se, že opatření popsané v tomto pozměňovacím návrhu je dosti nesystematické. Obecně si myslím, že by magistrát měl hospodařit tak, aby poplatky za odpad nevybíral vůbec! Došlo by k úspoře jak administrativních nákladů, tak by odpadly i náklady samotných občanů.
A jsem přesvědčen o tom, že v silách města je, aby potřebnou sumu na úhradu ročních nákladů na svoz, třídění a likvidací odpadů v rozpočtu uspořilo. Pokud tento můj protinávrh neprojde, podpořím alespoň uvedenou úpravu o odpuštění poplatků dětem,“ poznamenal Tomáš Blumenstein z Občanské demokratické strany, která měla zrušení poplatků za odpady už ve svém předvolebním programu. A tak přišlo hlasování, které však skončilo neúspěchem pro politika ODS. Souhlasilo pouze pět zastupitelů, čtrnáct bylo proti a dvanáct se zdrželo hlasování. „Pokud bychom něco takového odsouhlasili, měla bych docela strach. Když je v naší společnosti něco zadarmo, víte, jak to v takových případech dopadá..,“ podotkla poznámku, na které určitě něco je, primátorka statutárního města Prostějov Alena Rašková.
Zastupitelé se pak vrátili k diskuzi o původním pozměňovacím návrhu. „Rovněž jsem hovořil s několika lidmi, jež by také úlevu od poplatků pro děti přivítali. Zvláště ti rodiče, kteří pracují a mají třeba tři malé děti. Rozhodně tento návrh podpořím,“ sdělil Petr Kousal (KDU-ČSL). „Chtěla bych upozornit, že v návrhu vyhlášky pro rok 2017 je už zakotveno, že od třetího dítěte rodina za odpad neplatí,“ upozornila Rašková. „Slyšel jsem tady poznámku, že děti neprodukují žádný odpad. To je myšleno opravdu vážně?! Když se podívám na částku šesti set korun za celý rok, jde v přepočtu koruna o šedesát korun na osobu a den. To si myslím, že není žádná závratná suma, natož likvidační. Na druhou stranu jeden milion korun a sedm set tisíc, tedy částka, o kterou bychom přišli v případě schválení tohoto pozměňovacího návrhu, by magistrát určitě také nezničila. Jenomže poměrně nedávno jsme museli v radě města schválit další dva miliony na dokrytí nákladů za likvidaci odpadu. Toho totiž v Prostějově neustále přibývá,“ konstatoval Jiří Pospíšil (PéVéčko), náměstek primátorky statutárního města Prostějova.
Jakmile přišlo na řadu hlasování o tomto pozměňovacím návrhu, nastalo zklamání pro opozici, která ho navrhovala. K odsouhlasení chyběly pouhé dva hlasy! „Pro tento návrh je šestnáct, proti je osm a zdrželo se sedm zastupitelů. Pozměňovací návrh tak nebyl schválen,“ zkonstatovala primátorka a řídící schůze Alena Rašková. Ovšem vzápětí skřípala zuby i koalice, neboť hlasování o původním návrhu vyhlášky města skončilo také neúspěchem. V tomto případě chyběl dokonce jediný hlas ke schválení! „Pro původní předlohu je sedmnáct zastupitelů, zdrželo se čtrnáct z jednatřiceti přítomných zastupitelů. Ptám se proto vedoucího finančního odboru magistrátu, co teď budeme dělat,“ pokrčila bezradně rameny primátorka. „Dnes v tomto případě nic. Vyhlášku města o placení odpadů předložíme opětovně na prosincovém zastupitelstvu,“ odpověděl Radim Carda.
Otázkou zůstává, co nastane v příštím roce, pokud ani v prosinci nebude vyhláška schválena. Přestaneme za odpad platit všichni?

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...