Příjemnou noc, dnes je středa 15.5.2024
svátek slaví Žofie,
zítra Přemysl
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Tak to je dobrá zpráva! Krásný a architektonicky cenný Dům řádových sester, který je známý jako hlavní budova tzv. staré nemocnice, mění majitele. Olomoucký kraj jej prodal soukromému vlastníkovi, který se netají svým záměrem ho opravit a využít jako domov pro seniory. Ještě předtím však zcela zchátralý objekt bude muset projít nákladnou rekonstrukcí, která by mu měla vdechnout nový život.

Olomoucký kraj do areálu staré nemocnice investoval desítky milionů korun. Díky tomu v něm v současnosti funguje Centrum sociálních služeb. Nákladů na opravu rozlehlé „hlavní“ budovy se však hejtmanství zaleklo a proto se ji rozhodlo prodat. Jeho plány na prodej mu však zkřížili aktivisté, kteří podali návrh, aby se budova stala kulturní památkou. Tak se i letos v červnu po rozhodnutí Ministerstva kultury stalo. I za těchto okolností se zchátralý objekt podařilo prodat.

Za 7 150 000 jej i s okolními pozemky odkoupila společnost HOME FIT, která se zároveň zavázala dům zrekonstruovat a dále jej využít pro poskytování sociálních služeb. „Chceme v objektu vybudovat domov pro seniory. Počítáme s kapacitou maximálně 25 bytů po cca dvou lidech. S opravami bychom chtěli začít již příští rok. Pokud by vše šlo naprosto plynule, pustíme se do nich už v létě, ale dá se předpokládat, že to bude o něco později,“ potvrdil pro PROSTĚJOVSKÝ Večerník brněnský architekt Josef Holý zastupující společnost, která objekt koupila.

Vybudovat v objektu staré nemocnice domov pro seniory má svoji logiku po všech stránkách. Budova již dříve sloužila právě k ubytování řádových ošetřovatelek a ženského personálu nemocnice. Kromě toho kapacita domovů pro seniory je v současnosti vyčerpána a dá se předpokládat, že v budoucnu se poptávka po nových místech bude i nadále zvyšovat. „Chceme využít vazby se sociálními službami, které už v areálu fungují,“ doplnil Josef Holý, podle jehož názoru bylo prohlášení objektu kulturní památkou „Danajským darem“. „Tento dům je skutečně velmi krásný, ačkoliv jeho stav je skutečně žalostný. Jeho rekonstrukce nebude levnou záležitostí a jednání s památkáři ji může nejen zkomplikovat, ale i prodražit. Nicméně my přijímáme věci tak, jak jsou. I za daných okolností jsme připraveni dům zrekonstruovat a začít v něm provozovat centrum pro seniory,“ zdůraznil na závěr Josef Holý.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...