Příjemnou noc, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

VIDEO+FOTOGALERIE Tak to je katastrofa! Už celou řadu let si v Plumlově opravují střechu budovu tzv. nízkého zámku. Peněz však nemají nazbyt a tak práce pokračují dosti pomalu. Třeba před pěti lety tu vyměnili starou věž nacházející se nad vstupem na nádvoří za novou. V úterý v noci jim polovina opravené střechy kompletně shořela. A všichni se ptají proč.

Tak rozsáhlý požár region už hodně dlouho nepamatuje. Jeho následky jsou o to horší, že poničily turistickou dominantu regionu, kterou je plumlovský zámek. Zasažena při něm byla střecha levého křídla nízkého zámku v délce cca 30 metrů.
Oheň se rozšířil kolem jedné hodiny v noci, hasiče zavolali všímaví lidé z Plumlova. „Na místo vyjela profesionální jednotka ze stanice Prostějov posílena o jednotky SDH obce Plumlov, Kostelec na Hané a Prostějov-Vrahovice. Po průzkumu místa zásahu byla velitelem zásahu vyžádána výšková technika z Prostějova a jednotky SDH obce Ptení a Určice,“ popsal Jan Ondruch, mluvčí hasičského sboru Olomouckého kraje. Všichni měli co dělat, aby požár zvládli, pod kontrolu jej dostali kolem druhé hodiny ranní. „V tu dobu se požár přestal šířit, síly a prostředky na místě stačily k tomu, aby zabránily jeho dalšímu šíření,“ dodal Ondruch.
Likvidace požáru byla velitelem zásahu nahlášena v 5:12. „Výše škody způsobena požárem byla předběžně odhadnuta na 8-12 mil. Kč. Jednotky svým včasným zásahem uchránily majetek v hodnotě téměř 50 mil. Kč,“ dodal Jan Ondruch, mluvčí hasičského sboru Olomouckého kraje.
Zapálil zámek žhář? Nebo důvodem vzplanutí byla technická závada? O tom se zatím pouze spekuluje.  „V místě, kde byl největší žár, byl sklad se dřevem. Je zde vidět i zbytky uskladněných polen, co už úplně neshořely. Od čeho to celé chytlo, zatím nikdo neví. Elektřina tam ale zavedena nebyla. Někdo mluví o možném samovznícení, ale to se mi moc nezdá,“ prozradil nám jeden z místních, kteří ve středu obhlížel poničený zámek. Co přesně stálo za vznikem požárů by měli definitivně určit hasiči. „Na místo byl přizván specialista se psem, který bude vyhledávat urychlovače hoření. Vyšetřovány budou všechny možné verze vzniku požáru a to technická závada, nedbalost a také úmyslné zapálení. Vyšetřování potrvá několik týdnů,“ řekla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.


Video s následky požáru najdete zde




  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...