Dobrý podvečer, dnes je úterý 14.5.2024
svátek slaví Bonifác,
zítra Žofie
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Od chvíle, kdy se Večerník podrobně zabývá současnou situací na Základní škole Dr. Horáka v Prostějově, chodí na adresu redakce pěkná řádka dopisů. Jen v uplynulém týdnu jich bylo rovných patnáct! Pisatelé upozorňují na velmi nevhodné chování ředitelky ústavu Petry Rubáčové i její bývalé zástupkyně Markové. Podle mnohých dokonce z její strany dochází k teroru a šikaně. Problém je v tom, že jen mizivé procento učitelů, zaměstnanců a rodičů se pod mnohá vyjádření nebojí podepsat. V minulém čísle jsme zveřejnili zpověď předsedkyně SRPŠ na ZŠ Dr. Horáka Běly Laníkové, ostatní stěžovatelé si však zatím přejí zůstat v anonymitě. I tak ale zveřejňujeme některá svědectví z jejich dopisů...

„Od zástupkyně jsme se v pondělí devatenáctého září dozvěděli, že ředitelka Rubáčová chce sbírat podpisy zaměstnanců celé školy na její podporu. Co máme dělat, když ji podporovat nechceme? Pokud však nepodepíšeme, bude se jako vždy zkoumat, kdo to podepsal a kdo ne! A po těch, kteří podpis odmítnou, ředitelka půjde a špatně dopadnou. Jako vždy jí budou zajímat jen jména, jména a zase jména! To není fér, je to na nás opět podraz. Moc prosíme kohokoliv o pomoc,“ zní v jednom z dopisů, který do redakce Večerníku poslal kolektiv učitelů. Nikdo se ale pod něj nepodepsal. Přišly i další anonymy. „Reagujeme na váš článek ve Večerníku, za který velmi děkujeme. Prověřte prosím opravdu všechno, co se dozvíte, včetně anonymů! Přestože nikdo se ze strachu opravdu nemůže podepsat, tyto dopisy se zakládají na pravdě. Copak je možné, aby všechno, co ředitelka Rubáčová dělá, protože je to v její pravomoci, mohlo zůstat bez odezvy. A její vyjádření ve Večerníku, to jsou jen účelové lži! Poslední týden minulého školního roku navštívili naši školu Dr. Horáka zástupci magistrátu, a to paní náměstkyně Hemerková s vedoucím školského odboru panem Ivánkem. Řekli nám, že škola má dost peněz a že se jim nelíbí, jak se stále dozvídají od zaměstnanců a rodičů, že škola peníze nemá. Řekli zcela jasně, že už o tom nechtějí nic slyšet. Druhý den si nás všechny zaměstnance ale pozvala ředitelka paní Rubáčová do jídelny a prohlásila, že všem plošně odebírá osobní příplatky, protože škola prý nemá peníze a mohli bychom tak být všichni v prosinci bez výplaty! Toto se dá jednoduše ověřit, protože i ta trapná osobní ohodnocení nám všem ředitelka skutečně odebrala... Tak komu ty peníze pak vlastně dala? Nebo kde jsou? Máme samozřejmě hodně známých kolegů z jiných škol a všude mají osobní ohodnocení a daleko vyšší příjmy než máme my! Nezlobte se, že se nepodepíšeme, máme strach o práci, jistě to pochopíte,“ napsali Večerníku další učitelé ze Základní školy Dr. Horáka v Prostějově.

Redakci předali dopis i někteří z rodičů žáků ze zmíněné školy. Jedna z maminek, která si bohužel také nepřeje být jmenována, popisuje neuvěřitelnou událost z konce letošního školního roku. „Zástupkyně Marková ve škole už není, ale na začátku září ještě působila jako spřízněná duše ředitelky Rubáčové a takzvaná poradkyně. Jako rodiče jsme byli svědky jedné děsivé hrůzy v této škole. Už asi víme, proč se o ní nemluví jako o škole plné pohybu, ale o škole plné hrůzy! Jedno páteční ráno těsně před osmou hodinou bylo v budově u šaten mnoho rodičů, kteří přivedli své děti do školy. U dveří stály paní vychovatelky a hlídaly. Zástupkyně Marková najednou do toho frmolu přiletěla a začala nehorázně řvát na jednu z vychovatelek, která zrovna mluvila s jedním z rodičů dítěte. Tu zástupkyni vůbec nezajímalo, že skáče do řeči a ani neodpověděla paní vychovatelce na pozdrav. Chovala se k ní tak sprostě, arogantně a nadřazeně, že paní zůstala stát bez slov jako přikovaná. Zástupkyně na ni řvala tak, že my rodiče jsme byli úplně ztuhlí a děti okolo jen vyvalovaly oči. Vychovatelce nařídila, aby se přesně v osm hodin dostavila do ředitelny a přitom si prstem div nerozmlátila hodinky, jak do nich výstražně bušila. Vyhrožovala, že jakmile se nedostaví, dostane ´áčko´ a začala u toho ještě důrazně dupat nohou jako malé dítě! Jedna z maminek tuto scénku natočila pohotově na mobil. I když nás ostatních se tento výjev vůbec netýkal, byli jsme všichni v naprostém šoku, že ani dýchat jsme nemohli,“ popisuje hysterický záchvat zástupkyně ředitelky Markové jedna z maminek dítěte ze školy Dr. Horáka. „Vůbec jsme nechápali, co paní vychovatelka zástupkyni Markové provedla, že ji tak ponižovala a ztrapňovala před přítomnými rodiči i dětmi. Bylo nám vychovatelky nesmírně líto. Stížnost jsme poslali i ředitelce školy Petře Rubáčové, ale nic se nestalo. Doslova gestapácké chování zástupkyně by ale nemělo jen tak projít. Znovu opakuji, že celé její jednání máme nahrané na mobilním telefonu a jsme ochotni celý záznam poskytnout,“ dodává rodič v dopise.

Na závěr Večerník vybírá ještě podstatnou část z dopisu, který redakci poslala další z učitelek ZŠ Dr. Horáka. „Ředitelka Rubáčová nastoupila na naši školu před dvěma lety. Prvních šest měsíců se neustále usmívala, při pozdravu se zaměstnancům klaněla, byla milá chápající ředitelka. Den po dovršení její půlroční zkušební lhůty se situace naráz změnila. Nastala nesmyslná opatření ve škole, jakoby učitelé a ostatní zaměstnanci byli ta nejhorší banda lemplů a podvodníků pod sluncem. Paní Rubáčová začala za pomoci zástupkyně Markové vyvíjet neuvěřitelný tlak na zaměstnance, vymýšlet nesmyslná opatření, a to vše pod pohrůžkami vytýkacích dopisů s následným vyhazovem ze školy. Ředitelka Rubáčová nařídila všem zaměstnancům být ve škole půl hodiny před začátkem pracovní doby. Sleduje každou minutu, kdy se pracovník opozdí a opět jsou všichni pod výstrahou vytýkacích dopisů a tedy pod neustálým stresem. Nikdy nikdo do školy pozdě nechodil, to ani přece nejde! Sama ředitelka Rubáčová však není ve škole přítomna do osmé hodiny ranní, kdy do této doby s ní potřebují učitelé projednat důležité věci. A toto je v pořádku, aby ředitelka chodila do školy každý den pozdě? V naší škole je otřesná napjatá atmosféra, vystresovaní zaměstnanci jsou bez osobních ohodnocení. Otázkou je, jak můžeme v takovém psychickém stavu vyučovat děti a vést je k zodpovědné práci. Všechno dospělo k tomu, že výborní zaměstnanci ze školy nedávno odešli. Nejhorší osobou na škole byla zástupkyně Marková, od které se však ředitelka Rubáčová naučila gestapácké metody,“ napsala zaměstnankyně školy Dr. Horáka.

Večerník by mohl citovat i z dalších dopisů, to by ovšem dnešní vydání muselo být minimálně dvojnásobné. Je jasné, že na Základní škole Dr. Horáka se děje něco hrozného, a je jen otázkou času, kdy takzvaně bouchnou saze v kamnech. Napjatou atmosféru už řeší vedení města, které na školu poslalo kontrolu.

Domníváme se však, že řešení celé záležitosti by výrazně pomohlo, kdyby učitelé či rodiče konečně vyšli z anonymity a poskytli zásadní informace o dění ve škole. A už dnes Večerník může prozradit, že v tomto ohledu se začíná blýskat na lepší časy.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...