Příjemnou noc, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Rozmlácená okna, opadávající omítka, celkový dezolátní stav. Řeč není o budově stojící na okraji města, ale o areálu bývalé Kožetvorby nacházejícím se přímo na hlavním konickém náměstí. Jeho současný majitel si s ním očividně neví rady a nechává jej chátrat. Proto se rozhodlo zasáhnout město...

Když procházíte kolem budovy na rohu Masarykova náměstí ve směru k autobusovému nádraží, tak z toho nemáte právě dobrý pocit. Nikdy totiž nevíte, jestli vám z ní něco nespadne na hlavu. Může to být kus omítky či skleněná výplň okna. Ostatně celá budova vypadá, že by se měla každým okamžikem sesout k zemi. Řeč je o objektu v areálu bývalé Kožetvorby. Někdejší úspěšná společnost v polovině osmdesátých let vybudovala i továrnu, kde později sídlil Oděvní podnik Prostějov.

Jenže v polovině devadesátých let se dostala do dluhů. Vše vyvrcholilo až tragickou událostí, Antonín Porteš, který tehdy stál v jejím čele, spáchal sebevraždu. Nemovitost od Kožetvorby odkoupila akciová společnost VKT plus. Šéfem se stal Josef Kadlec z Jesence. Ani tato firma nedokázala pro budovu najít jakékoliv využití, a tak objekt dlouhá léta chátral. „Jeho současný stav je katastrofální, hrozí, že to na někoho spadne. Jelikož je však stále v soukromých rukou, město prakticky nemá šanci s tím cokoliv dělat. Přitom se jedná o samotný střed Konice. I proto jsme se rozhodli, že navrhneme odkup tohoto areálu,“ vyjádřil se konický radní Leo Doseděl.

Jaký záměr město dále má se samotnou budovou? „Tohle určitě není nemovitost k opravě, nemá ani žádnou historickou hodnotu. Takže bychom objekt rádi nechali zbořit. Pozemek bychom následně využili například pro rozšíření parkovacích míst či prostor pro konání poutí. Ale není vyloučeno, že by se na tomto místě mohlo postavit i něco jiného. Každopádně by odkup měl být součástí celkové revitalizace našeho náměstí,“ reagoval na přímý dotaz Večerníku Leo Doseděl s tím, že kupní cena dosud nebyla stanovena a je věcí jednání. „Ostatně o případném záměru odkupu musí napřed rozhodnout příští zastupitelstvo,“ dodal.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...