Příjemnou noc, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Tohle je pravý Kocourkov! Před měsícem nově vybudovaná a slavnostně otevřená křižovatka v Tylově ulici je znovu rozkopána! Prostějovští radní přitom nevěří vlastním očím a drží si hlavu v dlaních. Co se stalo? Společnost E.ON se bez předchozí dohody náhle rozhodla a přistoupila k rekonstrukci svých sítí.

„Vypadáme teď před lidmi jako blbci,“ láteří náměstkyně primátorky Ivana Hemerková.
Co se vůbec stalo, že magistrát nedokázal rekonstrukci inženýrských síti s energetickou společností zkoordinovat tak, aby proběhla společně s výstavbou křižovatky?
„Už dva roky probíhá úzká spolupráce s plynaři, energetiky i vodaři. Všechny společnosti každoročně informujeme o všech stavebních investicích města a ptáme se každého jednotlivě, zda v dané lokalitě mají nějaké plány. Funguje to tak, že si pak společně sedneme a podle předem daného plánu spojíme své síly, načež veškeré rekonstrukce zkoordinujeme tak, aby se po krátkém čase nerozkopala nová silnice nebo chodník. Bohužel v několika málo případech se stane, že určitá společnost přeruší některé své investice v jiném městě a přesune je nečekaně do Prostějova. A přesně toto se nyní stalo v Tylově ulici. Společnosti E.ON údajně nevyšla naplánovaná investice někde na jihu Čech, tak se rozhodla peníze převést do Prostějova a zahájila rekonstrukci elektrického podzemního vedení v Tylově ulici! A co my s tím teď máme dělat? Já vím, že před lidmi jsme teď za blbce, ale není v našich silách zakročit a firmě E.ON v tom zabránit. Ze zákona jim to musíme umožnit,“ vysvětlila Večerníku rozezlená náměstkyně prostějovské primátorky Ivana Hemerková (PéVéčko). „Když nám to energetická společnost oznámila a hned začala rozkopávat novou křižovatku v Tylově ulici, ještě nikdy jsem neviděl tak rozčíleného náměstka Pospíšila,“ přidal vedle sedící uvolněný radní Jaroslav Šlambor (KSČM).
Bohužel zákon skutečně upřednostňuje všechny „síťaře“ před běžnými stavebními investicemi města. Žádná radnice tak nesmí omezovat či snad dokonce zakázat rekonstrukci inženýrských sítí, ani pokud se k tomu energetici, plynaři či vodaři rozhodnou z hodiny na hodinu. „Je to smutné, ale je to tak. Přitom pokud by nám E.ON řekl, že svoji rekonstrukci spojí s naší stavbou nové křižovatky v Tylově ulici, ušetřil by za nový povrch. Ten bychom udělali my, vždyť jsme stejně museli zajistit nové chodníky, parkovací místa a samozřejmě i asfaltový povrch,“ pokrčil rameny Zdeněk Fišer (ČSSD), první náměstek primátorky Prostějova.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...