Dobrý večer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

V minulém vydání Večer-ník informoval o překvapivém rozhodnutí rady města, která prostřednictvím náměstka prostějovské primátorky Jiřího Pospíšila předložila v pondělí 5. září zastupitelům ke schválení dohodu s firmou Remostav, potažmo Sport Trend. Tato společnost přenechala pozemky za nemocnicí, které už dávno měla vrátit magistrátu kvůli porušení kupní smlouvy z roku z roku 2007, novému subjektu s názvem PE MEDIKA. Její zástupce Petr Špringer na zastupitelstvu deklaroval, že to bude právě on, kdo zde postaví domy pro seniory a další sociální zařízení. Radní mu uvěřili a upustili od všech žalob na společnost Sport Trend i firmu Remostav, která pozemky původně od magistrátu zakoupila.

Také samotní zastupitelé nakonec sice novou dohodu se skřípěním zubů schválili, avšak ústupek ze strany vedení města vzbudil emoce nejen v řadách opozičních politiků. A vzhledem ke známým skutečnostem se není co divit. Představitelé Remostavu se totiž v minulosti hned několikrát postavili proti magistrátu zády a v živé paměti jsou také jejich některé kontroverzní kroky jako například transparent na vlečce od traktoru, který hlásal, že je to právě vedení města, co projekt domova pro seniory pohřbilo! Otázkou také je, zda právě nový investor dokáže, na rozdíl od společnosti Sport Trend, rázem splnit mnohaleté sliby...
„Proč takový obrat? Na tuto otázku vám bohužel neumím odpovědět,“ pokrčila rameny Milada Sokolová, opoziční zastupitelka za ODS. „Zástupce společnosti PE MEDIKA, která vznikla až začátkem roku 2016, osobně neznám a nedokážu přesně posoudit, zda firma se základním kapitálem dva tisíce korun dokáže předložený projekt postavit,“ upozornila na fakt zřejmě účelově založené firmy Milada Sokolová.
Nebylo by tedy pro magistrát lepší nechat celou kauzu dojít až k soudu tak, aby Remostav a Sport Trenad museli zaplatit veškeré penále a pokuty vyplývající z nedodržené kupní smlouvy, kdy ani jedna z těchto společností nedokázala v daném termínu postavit na pozemcích lázeňské centrum? „Ve funkčním období let 2010 až 2014 jsme v Radě města Prostějova a následně i v zastupitelstvu drželi to, že chceme pozemky vrátit. Nerozumím tomu, jak je možné, že firma, která uzavře s magistrátem dohodu, dohodnutý projekt nenaplní a následně odmítne pozemky vrátit. Smírné řešení považuji pro město vždy za lepší, ale nesmí být pro něj v žádném případě nevýhodné,“ tvrdí Milada Sokolová. V podobném duchu hovoří i její stranický kolega a zastupitel. „Mě osobně obrat v jednání se společností Remostav hodně překvapil. Vítám snahu o smírné řešení, avšak předložené podmínky jsou pro město nevýhodné,“ říká Tomáš Blumenstein. „Musel jsem se proto na jednání zastupitelstva ohradit proti způsobu, jakým pan náměstek Pospíšil moderoval diskuzi k tomuto bodu. Z toho opravdu nebylo zřejmé, zda je placen městem anebo druhou stranou...,“ potvrdil Blumenstein svá slova ze zmiňovaného zasedání.
„Souhlasím s tím, že Prostějov komunitní domy pro seniory potřebuje, ale má to být vedení města, které určí, jak mají vypadat, a otevřené výběrové řízení pak rozhodne, kdo je postaví,“ dodala Milada Sokolová.
Večerník bude pochopitelně celou kauzu sledovat i nadále, podle našich informací se celá dohoda s novým investorem může ještě „zvrtnout“. A požádáme o názor i zástupce společnosti Sport Trend.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...