Příjemnou noc, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Byla to obrovská úleva. Letos v lednu začaly platit značky omezující průjezd kamionů přes Olšany u Prostějova i Studenec. Místní si oddechli a věřili, že teď už budou mít klid. Jenže toto omezení platnosti opět pozbylo. A situace se ještě víc zhoršila. Některé dny dokonce přes obec po úzké silnici údajně projíždí přes osmdesát nákladních aut za hodinu! Mnohé z nich si přitom s dodržováním rychlosti hlavu nelámou...

Vyrazit v těchto dnech na vycházku po Studenci je podle místních adrenalinový zážitek, při kterém jde i o život. Důvodem je silný provoz na relativně úzké silnici procházející obcí. „Už toho máme opravdu plné zuby! Vyjít si třeba s kočárkem nepřipadá v úvahu, kamionů tu jezdí čím dál víc. Navíc někteří se do obce vřítí třeba i stovkou a nezajímá je, že je zde povolená maximálně ´čtyřicítka´! Teprve pak najednou začnou brzdit... Stačí se podívat na silnici uprostřed vesnice, je plná černých brzdných drah. Jelikož kolem komunikace nejsou chodníky, musíme z obavy o holý život uskakovat do příkopů,“ popsal aktuální situaci jeden z místních občanů, který Večerník na celou situaci upozornil. Jak jsme se přesvědčili, stejný názor mají prakticky všichni občané Studence. „Sedla jsem si před dům ve Studenci a počítala projíždějící nákladní auta. Během hodiny jich tu projelo pětaosmdesát včetně traktorů a těžké zemědělské techniky,“ přidala se ke kritice další žena.

Proč takový nápor?

Důvodů abnormálního nárůstu dopravy ve Studenci je hned několik. Zemědělci v těchto dnech na polích sklízí kukuřici a zároveň využívají možnost projet obcí. Značka omezující průjezd vozidel těžších dvanácti tun totiž v polovině prázdnin ztratila platnost kvůli objížďce související s opravou silnice mezi Čelechovicemi a Kaplí. Tato rekonstrukce by měla skončit nejpozději 30. listopadu. „Už aby to bylo. Věřím, že by to mohlo být i dřív, kdyby se na stavbě pracovalo trochu intenzivněji... Všichni ale máme obavy z toho, že kamiony budou projíždět Studencem nadále i po tomto datu. Něco takového by pro nás znamenalo katastrofu,“ svěřil se další z občanů s tím, že třetím důvodem zvýšeného provozu v obci je také oprava D46 u Olšan. Alespoň v tomto ohledu by se situace měla zlepšit, rekonstrukce hanácké dálnice měla dle harmonogramu skončit právě včera, tj. v neděli 18. září.

„Věc má řešit policie!“

Vedení obce problémy místních vnímá, upozorňuje však, že nemá kompetence je řešit. „Od toho tu snad máme policii,“ odvětila důrazně Jarmila Stawaritschová, starostka Čelechovic na Hané, pod které Studenec spadá. Upozornila ona sama policisty, aby na dodržování předpisů ve Studenci dohlédli? „Několikrát jsem to s nimi ústně řešila. Kdy to bylo naposledy, si ovšem teď nevzpomenu,“ reagovala na dotaz Večerníku Stawaritschová.

Přibude Tranzit?

Věří tedy sama starostka, že se kamiony do Studence od prosince už nevrátí? „Celá věc je složitější. Čelechovicemi projíždějí i nákladní auta místních podnikatelů, kteří se pak nemají jak dostat domů či do své firmy. Z tohoto důvodu budeme jednat o tom, že bychom zákazovou značku platící pro vozy nad dvanáct tun doplnili o dodatkovou tabulku Tranzit,“ nastínila další možný vývoj událostí Jarmila Stawaritschová.

O jejím případném umístění má rozhodnout Odbor dopravy prostějovského magistrátu. Dosud tak ovšem neučinil. Co by to pro místní znamenalo? „Tabulka omezuje platnost značky na nákladní vozidla, pro něž užití takto označeného úseku není nezbytné pro dosažení místa nakládky, vykládky, údržby nebo opravy vozidla, sídla, provozovny nebo bydliště dopravce či řidiče,“ ocitovala Jarmila Stawaritschová definici této značky. Někteří z obyvatel Studence však na takové opatření hledí se značnou nedůvěrou. „Bojíme se, že toho ostatní řidiči budou jen zneužívat, neboť se bude těžce prokazovat, kdo tudy jen projíždí a kdo ne,“ konstatoval nepříliš radostně jeden z nich.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...