Dobré odpoledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Kdyby takhle dopadly všechny loupeže! Už loni Večerník informoval o případu loupežného přepadení lékařky Jitky Mészárosové ze strany tehdy neznámé ženy romského původu. Díky velmi pohotovému a chvályhodnému zásahu dvou svědkyň se podařilo lupičku v Trávnické ulici zastavit a ukradená kabelka se vrátila zpět majitelce. Přestože před příjezdem policistů zlodějka utekla, muži zákona ji rychle vypátrali. Minulé úterý si sedmadvacetiletá Anna Vaškových u prostějovského soudu vyslechla rozsudek. A Večerník byl u toho!

K přepadení došlo koncem října 2015 na Karlově. „Čekala jsem na známého před domem, chtěli jsme jít do kina na promítání záznamu představení z newyorské Metropolitní opery. Najednou jsem ucítila, že mě někdo tahá za kabelku. Otočila jsem se a uviděla mladou ženu romského původu. Snažila jsem se kabelku chránit, ale ona do mě strčila rukou. Měla jsem tehdy boty s podpatky, na kterých už moc často nechodím, takže jsem upadla. Ona mi pak vytrhla kabelku z rukou. Musela k tomu užít pořádnou sílu, protože vyrvala ucho,“ popsala napadení zcela věrohodně Jitka Mészárosová. Následně se zlodějka dala na útěk po Trávnické ulici. Navzdory svému věku se lékařka rozhodně nehodlala smířit s rolí pasivní oběti. Naopak útočnici začala pronásledovat a zároveň volat o pomoc, které se jí brzy dostalo. „V opačném směru šla mladá žena a zlodějku odvážně zadržela. Ta se sice bránila, ale z druhé strany přispěchala na pomoc další dívka, která dokonce před sebou tlačila kočárek. Já jsem dobíhala, načež Romka po marném odporu již otevřenou kabelku odhodila a podařilo se jí utéct ještě před příjezdem policie, kterou jedna z duchapřítomných žen zavolala. Vysypané věci jsme společně se známým rychle dohledali a v kině jsme ještě stihli část hudební předehry operety,“ přidala Jitka Mészárosová, jež u soudu ještě jednou poděkovala oběma ženám, které se nebály zlodějku zastavit. „Nezůstaly lhostejné a zachovaly se tak, jak by se slušný člověk zachovat měl!“ zdůraznila Mészárosová. Kriminalisté ještě tentýž večer, kdy k události došlo, mladou cikánku dopadli, načež pachatelku poškozená následně na Policii ČR bezpečně poznala...

Přiznala se jen částečně

Obžalovaná Anna Vaškových se narodila ve Vyškově, v současné době má však trvalé bydliště v Kopřivnici. U soudu se sice ke krádeži doznala, stále však zapírala, že by se vůči starší ženě dopustila jakéhokoliv násilí. Očividně se bála trestní sazby, která je u loupeže výrazně vyšší než u krádeže. „Bylo jasně prokázáno, že během činu bylo ze strany obžalované použito násilí. Jedná se tedy o loupež,“ konstatovala státní zástupkyně Naděžda Kezniklová. Té dal nakonec senát za pravdu a odsoudil Annu Vaškových k třiceti měsícům vězení, trest však na čtyři roky podmíněně odložil. „Jako polehčující okolnost lze obžalované přičíst její částečné doznání stejně jako fakt, že činu lituje a poškozené se omluvila. Důležitá je i skutečnost, že dosud byla pouze jednou trestána, a to před sedmi lety. K tomuto odsouzení tedy již nelze přihlížet,“ odůvodnila druh trestu předsedkyně senátu Hana Greplová.

Vzhledem k tomu, že se obě strany na místě vzdaly práva na odvolání, rozsudek je již pravomocný.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...