Dobré ráno, dnes je neděle 2.6.2024
svátek slaví Jarmil,
zítra Tamara
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Spor o pozemky za nemocnicí se společností Remostav a následně Sport Trendem skončil naprosto nečekaným ústupkem ze strany magistrátu. Firma původně měla platit nejenom pokutu za nedodržení podmínek smlouvy o prodeji a penále z prodlení v řádech milionů korun, ale také vrátit samotné parcely městu. Nedodržela totiž, co před devíti slíbila, že v uvedeném místě postaví lázeňské centrum. Dodnes je zde holé pole, ale Sport Trend tvrdošíjně odmítal jakoukoliv další dohodu. Ještě před pár měsíci rada města hnala celou věc před soud, mediátor nakonec obě strany vyzval k tomu, aby se dohodly. A tak se i stalo. Ale jinak, než běžný smrtelník očekával... Nejen Večerník byl tak minulé pondělí při zasedání prostějovského zastupitelstva v šoku!

Pro osvěžení paměti připomeňme, že magistrát v roce 2007 prodal společnosti Remostav tři pozemky za prostějovskou nemocnicí v celkové výměře 10 862 metrů čtverečních za 350 korun za metr. Celková cena tedy činila 3 801 700 korun. Potud vše v pořádku. Ale byla to poslední dobrá zkušenost s firmou, která slibovala, a zároveň to měla jako smluvní podmínku, postavit za nemocnicí multifunkční lázeňský areál s kongresovým centrem. Ovšem nejenom že tuto podmínku firma Remostav nesplnila, ještě ke všemu bez souhlasu vedení města převedla předmětné pozemky na společnost Sport Trend! Magistrát zareagoval, jak měl, požadoval pozemky vrátit zpět za kupní cenu. Dva a půl roku se nic nedělo, padly žaloby, penále a pokuta za neplnění smlouvy společnosti Sport Trend narůstaly do závratných výší...

V pondělí 5. září předložil náměstek primátorky statutárního města Prostějova Jiří Pospíšil (PéVéčko) zastupitelům překvapivý návrh, který měl dlouhodobě pošramocené vztahy narovnat. Ale za nečekaných ústupků ze strany magistrátu! „Materiál je dlouhý a velmi složitý, vyvíjel se velmi dlouho. Vedeme s Remostavem a potažmo společností Sport Trend už dva a půl roku dlouhý spor, který v posledních měsících vygradoval. Jde o dohodu hned tří subjektů - města Prostějova a společnostmi Sport Trend a PE MEDIKA. Posledně jmenovaná převezme od Sport Trendu zmíněné pozemky za prostějovskou nemocnicí s tím, že zde postaví komplex bydlení pro seniory. Chceme se nějakým způsobem dohodnout, protože soudní spor o navrácení pozemků a zaplacení penále by se mohl táhnout třeba deset let a pozemky by zůstaly nevyužity. Takto tam alespoň vyroste něco užitečného. Tato dohoda je optimální variantou řešení vzájemného sporu,“ prohlásil Jiří Pospíšil.

Jeho slova a hlavně celý návrh však vzbudily poměrně divoké emoce u jednotlivých zastupitelů. Ještě před nimi v obřadní síni prostějovské radnice promluvil jednatel společnosti Remostav Tomáš Ohlídal. „Pozemky jsme koupili za účelem jejich rozvoje a nechali jsme zpracovat projekt na multifunkční areál s hotelem i wellness centrem. Ten nám nevyšel, nedosáhli jsme totiž na dotační titul. Druhý projekt v podobě sportovního areálu nám nevyšel rovněž, protože jsem se neshodl se spolufinancujícím společníkem. Vymysleli jsme projekt třetí, a to výstavbu domova pro seniory, což se nám zdálo nejsmysluplnější. S tím ovšem nesouhlasilo vedení magistrátu, možná jsme už neměli důvěru. Za všechny roky padla hodně silná slova, proběhla spousta jednání, která nikam nevedla. Teď se našel investor, který má o tyto pozemky zájem, a my je chceme na něj převést. Potřebujeme ale souhlas zastupitelstva. Společnost PE MEDIKA tady hodlá postavit rovněž domy pro seniory. Má tedy stejný úmysl jako my, ale doufám, že bude mít od vás zastupitelů větší důvěru,“ pronesl srdnatě Tomáš Ohlídal. On ani právní zástupce Remostavu Zdeněk Joukl však nechtěli zastupitelům prozradit, za jakou částku pozemky koupené od města společnosti PE MEDIKA přenechali. Ta přitom vznikla teprve letos, a jednatel Petr Špringer firmu založil vkladem pouhých dvou tisíc korun!

„Zbavujeme se předkupního práva na pozemky, odpustíme Remostavu či Sport Trendu milionové penále a ještě je necháme manipulovat s pozemky, které podle smlouvy mají vrátit městu? Remostav je od magistrátu koupil za tři sta padesát korun za metr čtvereční, společnosti PE MEDIKA je přitom přenechal za tržní cenu, která může činit až jeden tisíc korun, možná víc! Pokud schválíme tento návrh, podpoříme tím kšeft s naším majetkem, ale pro cizí subjekt. Navíc s ním nebudeme mít žádnou smlouvu, tudíž nemáme žádné páky donutit ho postavit na pozemcích to, co tady slibuje,“ nechal se slyšet opoziční zastupitel za ODS Tomáš Blumenstein. „Jedna strana se nechtěla dohodnout, takže my ji necháme parádně vydělat,“ pronesla ironicky jeho stranická kolegyně Milada Sokolová. „Pan Pospíšil by měl zastupitelům sdělit, zda je placen městem nebo Sport Trendem...,“ rýpl si ještě Blumenstein.

V naprosto stejném, v některých pasážích i mnohem ostřejším, duchu hovořili také ostatní zastupitelé. Nikdo nemohl pochopit, z jakého důvodu město ustoupilo ze svých stanovisek a investorovi, který nasliboval hory i doly, přičemž nesplnil vůbec nic, odpouští milionové penále a navíc se zbavuje předkupního práva na uvedené pozemky. „Máme na výběr dvě varianty. Buď schválíme tento návrh, nebo se budeme sedm či deset let soudit a za nemocnicí nebude stát nic,“ pronesl těsně před hlasováním náměstek primátorky Jiří Pospíšil. Jeho variantu na vypořádání vzájemných vztahů mezi městem a společnostmi Remostav a Sport Trend byl nakonec schválen těsnou většinou jednadvaceti hlasů. Proti však byli pouze tři zastupitelé, pět se jich zdrželo a ostatní nehlasovali vůbec!

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...