Dobré odpoledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Tahle alej skutečně vytváří stín minulosti. Už téměř tři stovky let totiž památné lípy doslova a do písmene stíní hráz rybníka „Na Střelnici“, který se nachází v Konici u silnice ve směru na Křemenec. Tyto stromy přitom pamatují ještě stavbu zdejšího barokního zámku...

Před třemi roky se už přitom zdálo, že jejich čas se už nachýlil. Stromořadí bylo ve špatném stavu a podle vyjádření odborníků ohrožovalo chodce, kteří sem často míří na procházku. Následně však byly ošetřeny a o jejich kácení se v současné době neuvažuje.

Pokud do Konice přijíždíte od Křemence, určitě si všimnete rybníků nacházejících se po vaší pravé straně. Pěkný pohled na ně dlouho nebýval. Buď bývaly úplně vypuštěné, nebo zcela zarostlé orobincem. V posledních letech se situace poněkud zlepšila, ale velkou ozdobu pro Konici stále nepředstavují.

„Se stavem rybníků nemůžeme nic dělat, neboť patří Rybářství Přerov, které na nich hospodaří. Majitele jsme už na situaci několikrát upozornili,“ zmínil se v této souvislosti starosta Konice František Novák. Podle odborníků se jedná pouze o vadu na kráse, Rybářství Přerov v rybnících totiž chová plůdek, který se může vyvíjet pouze při nízkém stavu hladiny.

Nízká hladina vody v rybnících však ovlivňuje celý ekosystém. Podle jedné ze studií stál nedostatek vody i za usycháním lipové aleje rostoucí přímo na hrází rybníka „Na Střelnici“, která je oblíbeným cílem procházek místních. Odbor životního prostředí konické radnice tehdy navrhoval lípy kvůli jejich špatnému stavu skácet. „Je to smutná pravda, ale měli bychom se smířit s tím, že smrt patří k životu nejen u lidí, ale i u stromů,“ vyjádřil se tehdy jeho šéf Pavel Nerad.

Ke kácení nakonec nedošlo. „Toto přírodní dědictví se snažíme uchovat i pro budoucí generace. Alej jsme nechali přibližně před dvěma roky ošetřit, uschlé a napadené větve byly ořezány. V současné době mohu říct, že o kácení těchto staletých lip určitě neuvažujeme,“ aktuálně reagoval na dotaz Večerníku František Novák, starosta Konice.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...