Dobrý večer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Uvnitř Základní školy v ulici Dr. Horáka v Prostějově to pěkně vře! V minulém čísle Večerník informoval o nebývalém exodu hned sedmičky pedagogů a podivném zahájení školního roku, načež v dalších dnech začaly chodit do redakce ještě mnohem zajímavější zprávy... Na základě svědeckých výpovědí je totiž dnes takřka jasné, že ředitelka školy Petra Rubáčová nemluvila pravdu, když Večerníku i zástupcům magistrátu vysvětlovala, o jak naprosto přirozený úbytek učitelů se jedná. „Například všechny tři profesorky, co odešly do důchodu, mohly a chtěly dál učit. Děti je měly rády. Ale tu šikanu ze strany ředitelky už nemohly vydržet a raději odešly,“ uvádějí zdroje Večerníku. Na hustou atmosféru zavánějící dalším odchodem pracovníků školy upozorňují i četné dopisy a vyjádření, byť pod rouškou strachu zatím anonymní. „Posíláme na školu kontrolu,“ sdělila exkluzivně Večerníku Ivana Hemerková, náměstkyně primátorky, která zodpovídá za školství v Prostějově.

Co se to vůbec děje na Základní škole v ulici Dr. Horáka, a proč ředitelka Petra Rubáčová mlží před veřejností? Jako první se veřejně o problémech ve škole rozhodla promluvit předsedkyně Sdružení rodičů a přátel školy, která Večerníku poskytla osobní svědectví. Běla Laníková má sama ve škole dvě dcery, takže určitě ví, o čem hovoří...

„Podle mého názoru nálada ve škole není dobrá již dlouhou dobu. S příchodem nové ředitelky magistry Rubáčové jsme si jako rodiče dětí slibovali zlepšení stavu a především zkvalitnění výuky. Paní ředitelka ale nastolila jakýsi velmi zvláštní stav, kdy s ní buďto bez výjimek souhlasíte, nebo jste nepřítel... Ve škole učí spousta velmi kvalitních učitelů a především jich se celá situace úzce týká. Například cituji z e-mailové zprávy rodičů, kteří se s celkovým přístupem na škole nehodlají smířit: ´Paní ředitelka ty učitele, kteří mají snahu naše děti něco naučit, sráží na kolena. A ti, co na to kašlou, ale lezou jí do zadku až po kotníky, se těší její velké přízni...´ V kompetenci SRPŠ ale není mluvit do výuky. My jen pomáháme rodičům, kteří mají nějaký problém, s komunikací s vedením, což se bohužel ne vždy daří,“ prozradila exkluzivně Večerníku Běla Laníková. Ona sama má údajně indicie vedoucí k názoru, že nedávný odchod učitelů nebyl přirozený. „Spousta učitelů s námi rodiči mluví, i když většinou zatím někde stranou. Z mého pohledu je zarážející i náhlý odchod některých vyučujících do důchodu. Ještě před nějakou dobou chtěli ve škole zůstat a učit dál, přesto se najednou rozhodli odejít. Je to smutné, jelikož šlo o velmi kvalitní pedagogy s dlouhou praxí,“ říká dále předsedkyně SRPŠ na Základní škole v ulici Dr. Horáka v Prostějově.

A pocit napětí začíná panovat také na prostějovské radnice, tedy u zřizovatele školy. Sama náměstkyně primátorky statutárního města Prostějova Ivana Hemerková se Večerníku vyjádřila, že komunikace paní ředitelky Rubáčové s učiteli či některými rodiči je mírně řečeno neobratná... „Také já mám z toho všeho velmi rozporuplné pocity! Sama, nebo spolu se členy výboru SRPŠ, jsem s paní ředitelkou jednala mnohokrát a něco se mi nezdá. Ve škole je šest set dětí, takže problémů k řešení je často víc. Samozřejmě některé jsou malicherné, některé ale velmi zásadní. Rodiče se na nás obracejí, zda bychom jim mohli nějak pomoci, o což se jako Sdružení rodičů a přátel školy snažíme. Při jednáních výboru jsme se ale několikrát od paní ředitelky dozvěděli, že chceme řešit jen uměle vytvořené problémy, nebo prkotiny... V současné době už s námi prakticky nekomunikuje vůbec! Pokud jdou do ředitelny řešit problémy samotní rodiče, často slyší, že jsou opravdu jediní s daným problémem. Následně jsou jejich stížnosti buď zameteny pod koberec, nebo je celá situace zbagatelizována. Nedivím se, že už všechno řeší i jinou cestou,“ popisuje vztah rodičů a školy Běla Laníková. „Co se týká komunikace vedení školy s učiteli, tak samozřejmě mám nějaké zprávy, ale nepřísluší mi, jako předsedkyni SRPŠ, se k těmto vyjadřovat. Jsme zástupci dětí a jejich rodičů,“ konstatovala neurčitě.

V každém případě nálada na této prostějovské základní škole není dobrá, zdá se být naopak až příliš napjatá. Jakoby se čekalo na pověstnou kapku, kterou celý kalich přeteče... Večerníku navíc chodí další a další vyjádření nespokojených učitelů i rodičů, kteří si však přejí prozatím zůstat v anonymitě. „Máme tam děti a nechceme, aby se jim někdo mstil,“ vysvětlují.

„Bohužel se těmto lidem ani moc nedivím... Z vlastní zkušenosti vím, že paní ředitelka chce v první řadě vědět jména všech, kteří si stěžují. A to jen proto, aby věděla, kdo proti ní stojí! Rodiče se bojí, že si to pak budou odnášet děti ve škole, učitelé se pak bojí o místo. Proto raději mlčí, nebo to řeší po jiné linii,“ myslí si předsedkyně Sdružení rodičů a přátel školy, která přišla s receptem, jak strašlivou atmosféru plnou zloby i strachu na základní škole změnit. „Podle mého názoru se především musí zlepšit komunikace v trojúhelníku rodiče - škola - zřizovatel, to znamená magistrát. Nikdo by neměl dál schovávat hlavu do písku, jde o šest set dětí. Řídit takto velkou školu je jistě velmi náročné a ne každý tento úkol zvládne. Já osobně si nepřeji nic jiného než otevřeně komunikovat a spolupracovat s vedením školy. Všude jsou problémy, chodí stížnosti rodičů, ale je třeba je řešit, rodiče dětí brát jako partnery a ne jako nepřátele,“ vzkazuje především paní ředitelce Běla Laníková.

Večerník s celou záležitostí kontaktoval náměstkyni prostějovské primátorky pro školství. „Ano, vím o tom. I ke mně na stůl se určité stížnosti a upozornění již donesly. Přestože většina dopisů je anonymních, rozhodli jsme se po poradě s vedením odboru školství prostějovského magistrátu vyslat na Základní školu v ulici Dr. Horáka kontrolu. Už nyní údajně některé věci řeší Česká školní inspekce, takže uvidíme, co obě kontroly prokáží. Pak se teprve budeme rozhodovat, co dělat dál,“ sdělila Ivana Hemerková.

Do redakce se přihlásili nejen další učitelé a pracovníci školy, ale i rodiče, kteří kvůli údajnému teroru ze strany ředitelky byli dokonce donuceni své děti ze ZŠ v ulici Dr. Horáka přehlásit na jinou školu. Pozitivní je, že tito svědkové se rozhodli promluvit již veřejně, nikoliv pod stínem anonymity! Večerník jejich svědectví přinese v dalších číslech, stejně tak budeme žádat o vysvětlení současné situace ředitelku školy Petru Rubáčovou. Dnes vám přinášíme její písemnou reakci na článek z minulého vydání. (mik)

Konec prázdnin a začátek školní docházky nemusejí být vždy pro děti veselé. Každá škola si tento zásadní zlom v životě dítěte uvědomuje a snaží se zpříjemnit první chvíle prvňáků, jak jen to jde. U nás, na ZŠ Dr. Horáka, je dlouholetou tradicí pozvat budoucí školáky v poslední prázdninový den k nám jen „na zkoušku“. Děti poznají svou paní učitelku, v klidu si prohlédnou celou školu, seznámí se s chodem v jídelně a poprvé tam i poobědvají. Navážou první kamarádství ve třídě, odpoledne si zasoutěží a 1. září, už jistější, zamíří do svých lavic. Nejinak tomu bylo i letošního 31. srpna. Třídní učitelky tuto akci chystaly dlouhou dobu a věnovaly jí svůj osobní čas. Proto nás velmi mrzí, když se v různých periodikách dočteme, co všechno bylo špatně. Navíc nezakládají-li se tato tvrzení na pravdě. Žádný z rodičů ani dětí nebyl „uvězněný v tělocvičně“, pokud nešel na trénink basketbalové přípravky, který v tělocvičně právě probíhal, žádná z učitelek „nezmizela“, všechny se věnovaly jak dětem, tak i rodičům. Pokud ale rodiče „znechuceně odcházeli, volno si v práci vzali zbytečně“, možná si měli zasoutěžit s dětmi a společný čas si užít. A že „všichni postávali na dvoře pod stromy“? Bohudíky za kousek stínu, který v takový slunečný den stromy poskytly. V den, o kterém jsme si my - učitelský sbor a vedení školy - mysleli, že se vyvedl. Reagujeme tímto na anonymní dopis, údajně zaslaný do redakce PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který nám všem tak trochu bere iluze o tom, zda má naše práce ještě nějaký smysl. Jsme otevření kontaktu i diskusi s rodiči, vítáme zpětnou vazbu. Ale buďme slušní a féroví, jako se to snažíme učit děti.

Vedení školy by také rádo reagovalo na nepodložená tvrzení o „exodu“ učitelů naší školy. V jakémkoliv pracovním kolektivu je normální, že čas od času dochází k přirozené obměně. Nejinak tomu bylo i letos na ZŠ Dr. Horáka. Někteří zaměstnanci školy se rozhodli odejít na zasloužený odpočinek, jiné kolegyně čekají mateřské povinnosti. V bezmála osmdesátičlenném kolektivu je odchod sedmi lidí kapkou v moři. Příští rok nás tento „exodus“ patrně bude čekat také. Zaměstnanci důchodového věku však mají vždy na výběr. Mnozí z nich zůstávají a přesluhují i několik let. Chtěla bych ujistit, že nikdo z kolegů neodešel ve zlém. Proto mě a celé vedení školy mrzí, že někdo šíří tyto informace. V minulosti se o škole vždy v tisku nepsalo jen v superlativech. Vedení školy i zaměstnanci dělají vše pro to, aby se škole opět navrátila ztracená prestiž.

P. Rubáčová, ředitelka školy

M. Nováčková, zástupkyně pro 2. stupeň

M. Strouhalová, zástupkyně pro 1. stupeň

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...