Dobré odpoledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Tohle nikdo nemůže přehlédnout! Jinak vydařené Hanácké slavnosti v Prostějově mají na svém kontě jedinou, ale pořádně mastnou kaňku. Trhovci i samotní návštěvníci hodů totiž poničili dlažbu na kuželně náměstí T. G. Masaryka. Po celém prostoru byly ještě minulý týden k vidění obrovské fleky, které navazovaly jeden vedle druhého!

Ještě před Hanáckými slavnostmi náměstkyně prostějovské primátorky Ivana Hemerková Večerníku prozradila, že magistrát vybírá od všech trhovců z náměstí kauce, které budou vratné jen v případě, že dotyčný prodejce neznečistí dlažbu. A ve většině případů asi musí propadnout, neboť náměstí je teď samý flek! Jenže, ouha...

„Já jsem si jich také všimla, stejně jako kdokoliv jiný. Mrzí mě to, vůbec jsme nečekali, že to bude až tak hrozné... Ke znečištění přitom došlo i přes vybírání kaucí, což mě obrovsky překvapuje,“ konstatovala neradostně Ivana Hemerková (PéVéčko), náměstkyně primátorky statutárního města Prostějov. „Trhovci, zejména majitelé stánků s občerstvením, měli pod zařízeními na opékání masa, uzenin či jiných specialit vaničky na záchyt olejů a jiných nečistot. To bylo také pečlivě kontrolováno pracovníky magistrátu. Přece jen tu byla ale spousta popílku či mastných výparů, čemuž se prostě nedalo ubránit. Ale za všechnu tu nečistotu nemohou jenom prodejci,“ přidává. „Na druhé straně jsme zjistili, že množství fleků na kuželně mají na svědomí samotní návštěvníci hodů, kteří tu a tam rozlévali po zemi burčák. A to byste nevěřili, co dokáže burčák udělat...,“ uvedla Hemerková.

Už začátkem minulého týdne se pracovní čety z magistrátu snažily fleky odstranit. „Problém je ten, že neprší, kdyby ano, spousta nemastných fleků by se tak spláchla a zmizela by. V pátek proto musela na kuželnu vyjet těžká technika, která provedla kompletní vyčištění pomocí takzvané mokré varianty. Situaci pak budeme řešit i v příštích dnech dle aktuální situace,“ ujišťuje náměstkyně primátorky.

Večerník ještě zajímalo, zda někdo z trhovců už přišel o kauci z důvodu zanedbání svých povinností a znečištění dlažby. „Stalo se tak zatím v jednom jediném případě, kdy naše kontrola zjistila výrazné pochybení,“ prozradila závěrem Ivana Hemerková.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...