Dobré odpoledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

VIDEO+FOTOGALERIE Už deset minut před devátou hodinou ranní dnes zmizela poslední dominanta bývalého oděvního gigantu. Sto deset metrů vysoký komín po zkrachovalém Oděvním podniku byl odstřelen pomocí třiceti kilogramů dynamitu. Odstřel kupodivu nepřilákal moc diváků jako před dvěma lety, kdy probíhala demolice výrobních budov.

Odtřel komínu proběhl za přísných bezpečnostních opatření, v tuto chvíli jsou na místě ještě hasiči, kteří kropí vodou jeho trosky.Sto deset metrů vysoký komín po zkrachovalém Oděvním podniku Prostějov stál ve Vrahovicích dva roky jako poslední dominanta někdejšího gigantu evropského formátu. Včera, tj. v neděli 11. září deset minut před devátou hodinou ranní vyletěl do luftu. Stačilo k tomu třicet kilogramů trhaviny a za pět vteřin ležel komín v prachu. Rána to nebyla velká, nicméně země se zachvěla jako při zemětřesení! Večerník byl celé události nablízku.

Přesně na den patnáct let po teroristickém útoku na dvě budovy Světového obchodního střediska v New Yorku se majitel pozemků po Oděvním podniku rozhodl k uskutečnění odstřelu komínu bývalé teplárny. Ten zde zůstal stát ještě více než dva roky po bombastické demolici výrobních budov, kterou máme všichni stále v živé paměti. „Pracoval jsem zde přes dvacet let, a myslel si, že alespoň ten komín tady nechají jako památku na zašlou slávu fabriky. Když jsem tudy procházel, vždycky jsem si vzpomněl na ty staré dobré časy. Teď mi odstřelili i tu poslední vzpomínku,“ zalitoval při pohledu na komín řítící se k zemi František Pluskal z Prostějova.

Stejně jako v případě demolice budov areálu OP Prostějov odstřel provedla firma Mital. „K odstřelu bude využito asi dvou stovek rozbušek a třiceti kilogramů trhavin,“ informoval Večerník ještě před samotným aktem Bohuslav Machek, tiskový mluvčí Obvodního báňského úřadu. Pro srovnání - na odstřel výrobních budov před dvěma roky bylo třeba 3 000 rozbušek a 1 200 kilogramů trhaviny.

Odstřel komínu ale v neděli ráno nepřilákal zdaleka tolik diváků jako před dvěma lety. V okolí pozemku po bývalém Oděvním podniku by se zvědavci dali spočítat na i na počítadle z první třídy. Navíc společnost Mital začala s demolicí o deset minut dříve, než původně nahlásila. Bezpečnostní opatření však byla podobná jako předloni.

„Technický dozor odstřelu musí zajistit bezpečnostní okruh, kam nebudou dopadat kusy betonu, musí učinit opatření proti prašnosti a také se postarat o to, aby pádem komínu a následnými otřesy nebyla poškozena pět metrů vzdálená vlečka, deset metrů vzdálené energocentrum a také vysokonapěťový kabel uložený v zemi,“ prozradil Večerníku Bohuslav Machek.

Jakmile vysoký komín padl k zemi, vrahovičtí hasiči místo dopadu prolévali ještě desítky minut vodou z cisteren. Policisté hlídkující v okolí neměli žádnou práci, ostatně vzhledem k mizivému počtu přihlížejících Prostějovanů nebylo pomalu ani proč zasahovat.

Když pomineme, že majitelé uskutečnili odstřel komínu přesně 11. září, což je i dnes velmi citlivé datum, mnozí kroutili hlavami, proč se taková akce děje zrovna při Hanáckých slavnostech... Hrozili se totiž při myšlence, vzhledem ke zkušenostem z předloňska, že mraky prachu z padajícího komínu by se mohly rozšířit až do centra Prostějova a ohrozit tak hodové slavnosti. Tyto obavy se nakonec ukázaly jako liché. „Na množící se dotazy, zda bylo možné odstřel, který vychází na dobu hodových slavností, termínově posunout, sdělujeme, že jiný termín nebyl možný. Důvodem je podle zadavatele odstřelu nepřetržitý provoz některých podniků v průmyslové zóně. V době víkendu má část firem útlumový režim. Z tohoto důvodu bylo vybráno právě toto datum,“ uvedla Jana Gáborová, tisková mluvčí prostějovského magistrátu.

Video naleznete zde


  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...