Dobré dopoledne, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Na základě nového zákona o přestupcích doporučují prostějovští radní zastupitelstvu vydat Obecně závaznou vyhlášku o nočním klidu. Jeho rušení bude přestupkem, za jehož spáchání bude možné uložit zákonem stanovenou sankci. I když je doba nočního klidu regulována na úrovni zákona, neznamená to absenci oprávnění obce regulovat za určitých podmínek dobu nočního klidu v samostatné působnosti formou obecně závazné vyhlášky.

„Tyto výjimečné případy musí být v obecně závazné vyhlášce uvedeny taxativně, neboť nový zákon o přestupcích nepředpokládá, že by mohly být stanoveny rovněž rozhodnutím vydaným na základě obecně závazné vyhlášky. Ačkoliv je tedy doba nočního klidu výslovně stanovena zákonem, obce jsou oprávněny obecně závaznou vyhláškou ve výjimečných případech upravit dobu nočního klidu odlišně, a to pouze jejím zkrácením. Prodloužit dobu nočního klidu, například do osmi hodin ráno, zákon neumožňuje,“ uvedla Alena Rašková (ČSSD), primátorka statutárního města Prostějova. „Případy, kdy se doba nočního klidu stanoví jako kratší nebo žádná, je třeba vymezit natolik určitě, aby lidé žijící v každé obci mohli počet a rozložení potenciálně částečně či úplně probdělých nocí v roce předvídat. Takovéto dny je třeba vymezit buď konkrétním datem, nebo událostí, jejíž datum je vzhledem k místním tradicím předvídatelné,“ vysvětlila složitost nového nařízení první žena radnice.

Odbor kanceláře tajemníka Magistrátu města Prostějova připravil návrh vyhlášky, která je kombinací obou možností, a to jak stanovením doby nočního klidu, tak i určením akcí, při nichž je doba nočního klidu vymezena dobou kratší nebo žádnou. Do textu navrhl vyhlášky akce, které jsou známy z předchozí činnosti, kdy se obvykle vyžadoval souhlas k překročení doby nočního klidu, a zapracoval je do návrhu.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...