Dobrý podvečer, dnes je pondělí 13.5.2024
svátek slaví Servác,
zítra Bonifác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Pokud někdo měl obavy, že v Prostějově žijí násilníci, kteří si na proticikánských náladách budou vybíjet vlastní frustrace, může být určitě v klidu. „Pochod za všechny slušné občany, kteří mají strach jít po setmění do ulic” prošel ve středu od prostějovské radnice k zimnímu stadionu bez jakýchkoliv problémů. Narozdíl od toho v Dřevnovicích se obešel nejen bez násilí, ale i  bez skandování rasistických hesel. Zúčastnilo se jej kolem stovky převážně mladých lidí.

Už na samotném začátku pochodu jeho organizátor zopakoval to, co už několikrát zaznělo. „Tohle určitě není pochod pouze proti cikánům, Vietnamcům či komukoliv jinému. Je to pochod slušných lidí, kterým se nelíbí to, co po setmění děje v našich ulicích,” vyjádřil se přímo před radnicí organizátor akce Petr. Pochodu se nakonec zúčastnilo něco přes stovku převážně mladých lidí do dvaceti let. Objevilo se v něm i několik rodin s malými dětmi a spontáně se k němu přidalo i několik důchodců. Na průvod přitom po celou dobu bedlivě dohlíželi jak policisté tak strážníci.   Rozhodně však nic řešit nemuseli. Oproti pochodu v Dřevnovicích, kterého se zúčastnili mimo jiné příslušníci krajní pravice, dali účastníci prostějovského pochodu jasně najevo, že je jim násilí naprosto cizí. Navíc jediným heslem, které skandovali, bylo hokejové „Kdo neskáče, není Čech.” „Chci vám poděkovat za to, že jste přišli a že jste se chovali slušně a nikoliv tak, jako ti, jejichž chování nám nemůže být lhostejné,” rozloučil se Petr se všemi před zimním stadionem, na němž mělo přibližně za půl hodiny začít domácí hokejový zápas prostějovských Jestřábů. Celá akce problém s útoky na nočních ulicích určitě nevyřešila, to však určitě nebyl ani její účel. Řešení problémů s násilím v ulicích je zcela v kompetenci policie, která na něj dohlížela. Přestože měla řada Prostějovanů obavy, pochod se opravdu ukázal jako setkání slušných lidí, kterým nejsou lhostejné současné problémy a zároveň se neomezují na anonymní nadávání v hospodách či v internetových diskusích. Myšlenka na něj vznikla po útoku na hokejistu prostějovských Jestřábů Roberta Jedličku, který byl v Olomouci napaden skupinou cikánských násilníků. Stalo se tak po té, co se zastal své přítelkyně a jejích kamarádek, na které Romové vulgárně pokřikovali. S otřesem mozku a ošklivě vypadajícím poraněními v obličeji pak musel být hospitalizován v nemocnici.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...