Dobré odpoledne, dnes je čtvrtek 16.5.2024
svátek slaví Přemysl,
zítra Aneta
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Uteklo to jako voda, načež letní prázdniny se chýlí k samému závěru. A tak už dnes začíná nový školní rok 2016/2017 a své brány otevřou i všechny prostějovské základní školy. Bez výjimky. Fámy, že by někteří školáci zasedli do lavic až v pondělí 5. září, vyvrátila Večerníku náměstkyně primátorky pro školství. „Ani jeden z ředitelů nevyužil své kompetence a neprodloužil dětem prázdniny. Školní rok začne bez výjimky všem ve čtvrtek prvního září,“ prozradila Ivana Hemerková . Ta zároveň vypočítala, že do škol letos zavítá o dvaatřicet prvňáčků méně než v loňském roce. Pokračuje tak holá realita, dětí prostě ubývá...


Během července Večerník předeslal, jak se na většině základních škol v Prostějově provádějí různé nákladné rekonstrukce nebo i drobnější opravy. Všechny práce se vesměs podařilo dokončit včas, výjimkou je havárie části střechy na budově ZŠ Palackého na Skálově náměstí (více čtěte na jiném místě). „Kromě ´skálovky´ ještě došlo k dalšímu nečekanému problému v Kollárově ulici, kde minulý týden napršelo při rekonstrukci do budovy. Věřím ale, že do čtvrtka budou promáčené zdi vysušeny. Všechny školy tak budou na prvního září připraveny,“ prohlásila Ivana Hemerková (PéVéčko), náměstkyně primátorky statutárního města Prostějov. „Co se týká ostatních oprav během letních prázdnin, letos jsme opravdu sáhli po mnohem náročnějších a nákladnějších akcích. Investice do základních škol se celkem vydařila, v průběhu dalších měsíců se zaměříme na mateřské školy. Tady nás rovněž čeká práce více než dost,“ přidala náměstkyně pro školství.

Jako každým rokem, tak i tentokrát pro samotné děti utekly letní prázdniny až příliš rychle. „Já bych spíše řekla, že než dětem utekly více dospělým. (úsměv) A také si myslím, že drtivá většina dětí se do školy už těší, obzvláště prvňáčci. Vždyť pro ně a jejich rodiče začíná nová etapa života,“ konstatovala s nadsázkou Hemerková.

„V tuto chvíli mohu říct, že do škol by mělo ve čtvrtek 1. září přijít celkem 512 prvňáčků. Jenomže zatím jde o plánovaný předpoklad, který vyšel ze zápisů. Počet se může trošičku změnit, to ale uvidíme až ve čtvrtek. Někdo se mohl na poslední chvíli odstěhovat, nebo naopak do Prostějova přistěhovat. Takové věci se prostě dějí a každoročně první školní den konkrétní počty upravujeme. Ale každopádně půjde o jednotlivce, takže žádnou vědu z toho neděláme. Určitě však letos do prvních tříd nastoupí méně dětí než vloni, což je důsledek každoročního úbytku dětí. Osobně jsem už před mnoha lety upozorňovala na skutečnost, že základní školy se začnou vyprazdňovat. Zatím se nejedná o žádnou katastrofu a vůbec ani neuvažujeme o tom, že bychom nějakou rušili, ale za nějaké dva tři roky může na některé ze škol dojít ke korekci počtu tříd,“ upozorňuje Ivana Hemerková.

Na nový školní rok jsou podle náměstkyně primátorky připraveni i pedagogové. Jejich sbory však v rámci celé České republiky zažívají určitou krizi, věkový průměr učitelů povážlivě stoupá a do tohoto náročného oboru se jen tak někdo nový příliš nehrne. „Já myslím, že v Prostějově tak dramatická situace není! Ano, ve velkých městech je situace v tomto ohledu kritická, u nás je stále dost pedagogů a i těch mladších. Pravdou ale je, že už mnohokrát jsem se setkala s čerstvými absolventy pedagogických škol, kteří měli nastoupit do některé z prostějovských škol. Na poslední chvíli ale dali přednost jiné profesi.“ Jak Ivana Hemerková dodala, v Prostějově na základních školách dost chybí určitě aprobace, například fyzika, chemie či matematika. „Osobně si přeji, aby se děti do školy těšily a líbilo se jim tam. Prostějovský magistrát udělal pro zdárný průběh nového školního roku maximum,“ ujistila.

35 graf deti

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...