Dobrý podvečer, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

Na jaře roku 2013 proběhla na Prostějovsku, Vyškovsku a Blanensku velká policejní razie proti výrobcům drog. Kriminalisté provedli sérii domovních prohlídek a poslali před soud několik mužů, kteří za výrobu omamných látek vzápětí obdrželi několikaleté tresty. V síti obviněných uvízl i dvaapadesátiletý Josef Hořava z Baldovce. U něj v domě policie našla součásti potřebné na výrobu pervitinu. Nezaměstnaný invalidní důchodce tak minulé úterý stanul před senátem Okresního soudu v Prostějově. Večerník byl u toho!


Josef Hořava měl na krku obvinění z přečinu nedovolené výroby a nakládání s omamnými látkami a jedy. Proti tomu se však před soudkyní Hanou Greplovou bránil. „Drogu jsem nevyráběl, k přiznání mě donutili policisté u výslechu. Vyhrožovali mi vazbou, ale já mám dvaaosmdesátiletou nemocnou maminku, tak jsem se bál, že se o ni nebude mít kdo starat,“ hájil se Hořava.

Předvolaní kriminalisté z blanenské policie však jakýkoliv nepřiměřený nátlak na obviněného razantně odmítli. „V roce 2012 jsme obžalovaného vyslýchali a usvědčili z trestného činu krádeže, o rok později jsme stejného muže řešili pro přečin, kvůli kterému dnes stojí před soudem. Při domovní prohlídce jsme u něho nalezli vařič, různé baňky a sklenice pro výrobu pervitinu. Zajistili jsme i velké množství léků, například Modafen, Nurofen, Paralen a další. Vyslýchali jsme jej tak jako podezřelého z přímé výroby drog! Kategoricky pak odmítáme, že jsme vůči němu činili jakýkoliv nepřiměřený nátlak za účelem vynutit si přiznání,“ vypověděli shodně kriminalisté z Blanska Michal Hříbal a Josef Bartoň. Jak navíc dodali, Josefa Hořavu vyslýchali pouze jednou, poté si celý případ převzala prostějovská policie.

Přímá výroba pervitinu se však obviněnému nakonec nepodařila prokázat... „Je to kamarád, u kterého jsme si schovali jen pár věcí potřebných na výrobu pervitinu. Doufali jsme, že u něho budou v bezpečí. Je pravda, že jsme mu často dávali pervitin. Nikoliv za peníze, ale za protislužbu. My jsme mu dali drogu, on nám zase sháněl po lékárnách léky s pseudoefedrinem,“ popsal tři roky staré praktiky a „výměnný“ obchod Ladislav Horák, který v současnosti pyká ve vězení právě za výrobu drog.

Josef Hořava ale zas až tak velké neviňátko není. „Skutek, ze kterého je obžalovaný obviněn, se stal. Nicméně připouštím, že jde pouze o mé vnitřní přesvědčení, na jehož základě i pan Hořava sám vařil pervitin. Jasné důkazy však chybí... Každopádně si za poměrně krátkou dobu opatřil v různých lékárnách celkem 1 272 tablet léků, ze kterých se vyrábí pervitin. Měnil je právě za tuto drogu, přičemž věděl, že již odsouzení pachatelé z nich tuto omamnou látku vyrábí. Tím naplnil skutkovou podstatu trestného činu,“ řekl státní zástupce Ivo Černík. Jak dodal, mohl by pro Josefa Hořavu žádat nepodmíněný trest vzhledem k tomu, že je již v podmínce za krádež auta z roku 2012. „Za přiměřený trest však považuji dvaadvacet měsíců s podmínečným odkladem, jeho dobu nechám na soudu,“ uvedl Černík.

„Léky jsem neprodával, jen občas jsem je vyměnil za pervitin,“ řekl ve velmi krátké závěrečné řeči drogově závislý Josef Hořava.

Soudkyně Hana Greplová se nakonec přiklonila k názoru státního zástupce. „Nepodmíněný trest by byl pro obžalovaného skutečně velmi přísný. Nicméně o jeho podílu na trestné činnosti nemůže být sporu. Dobře totiž věděl, že jím získané léky používají jeho kamarádi na výrobu pervitinu, který nakonec sám užíval. Soud tedy obžalovaného odsuzuje k patnácti měsícům odnětí svobody s podmínkou na dva roky,“ vynesla ortel předsedkyně senátu Hana Greplová.

Obě procesní strany si nechaly zákonnou lhůtu na případné odvolání, rozsudek tak není ještě pravomocný.

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...