Dobré dopoledne, dnes je pondělí 13.5.2024
svátek slaví Servác,
zítra Bonifác
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

48 trzniceDomovní správa Prostějov přijala tak trochu nevděčnou úlohu starat se o velmi prodělečná zařízení města. Až na aquapark v Krasické ulici (a to ještě jak který rok dle počasí) totiž všechna ostatní zařízení vykazují každým rokem větší či menší ztráty. Tudíž nebýt tučných dotací z městského rozpočtu, určitě by se tato zařízení, lidově řečeno, neuživila...

Začněme u lázní. Ty v letošním roce navštívilo už šestašedesát tisíc lidí, přičemž ze vstupného tržila Domovní správa přes 2,3 milionu korun. Město ale i tak musí na provoz tohoto zařízení další dva miliony korun ještě přidat. „Musíme si uvědomit, že na rozdíl od aquaparku jsou lázně vyloženě lokální záležitostí města. Navíc jsou poplatné době, ve které se stavěly a nenabízí nic, co by mohlo přilákat návštěvníky ze širokého okolí. Ani nedávná rekonstrukce nepřinesla žádné zvýšení komfortu, jednalo se čistě o rekonstrukci kotelny a výměnu vysklených stěn bazénu. Do tohoto zařízení tedy chodí pouze Prostějované, ať už si zaplavat nebo do sauny,“ uvedl pro Večerník Vladimír Průša, jednatel Domovní správy v Prostějově. Ten je nohama na zemi. „Nemá cenu plánovat megalomanské cíle, krytému olomouckému aquaparku nikdy nemůžeme konkurovat, ale pokud by byly peníze nazbyt, mohli bychom lázně upravit po vzoru těch vyškovských. V tomto sousedním městě mají vyšší návštěvnost i tržby,“ pohlédl Průša za hranice regionu.

49 grafDoslova bolavou patou je pro Domovní správu lidmi tolik proklínaná, ale zároveň hojně navštěvovaná tržnice. Tady výnosy od roku 2006 postupně klesají. Zatímco v uvedeném roce dokázala tržnice vydělat 923 tisíce korun, v roce 2011 to už bylo jen 505 tisíc a letos tržby činí zatím dokonce jen 440 tisíc korun. „My ale tržnici chápeme jako službu lidem a takto to vnímá i radnice. Když se hledal správce tržnice, město ji nechtělo komercionalizovat a dávat ji do rukou soukromé firmě, která by ji provozovala za účelem zisku. My se snažíme při provozu dostat tržnici z červených čísel. Ty největší tržby nám nikdy nedělali farmáři, kteří prodávají zemědělské výpěstky, Ale prodejci textilu a obuvi. Ti ovšem v posledních letech tržnici opustili, protože si ve městě zřídili kamenné obchody. A když si vezmete, že my jeden prodejní stůl pronajímáme za padesát korun na den, není tedy divu, že tržby oproti roku 2006 klesly na méně než polovinu,“ vypočítal Vladimír Průša.

Domovní správa naopak platí nájemné za tržnici společnosti Manthellan.  „Letos došlo k významné dohodě a snížení nájmu z dvou set tisíc korun ročně na zhruba padesát tisíc. Když tedy zaplatíme jednoho pracovníka starajícího se o trhovce a úklid, uhradíme energie a další nezbytné náklady na opravy, věřím, že na provoz tržnice nebude muset město doplácet nijak velkou částku,“ přidal na toto téma jednatel Domovní správy v Prostějově.

Radnice ovšem musí významně dotovat i provoz „zimáku“.  „V tomto případě jsou náklady na provoz Víceúčelové haly-zimního stadionu obrovské. Ročně činí zhruba osm milionů korun a město ze svého rozpočtu doplácí necelou polovinu. Tržby bývají konstantní, jsou zajišťovány díky působení hokejového klubu, užívání ledové plochy amatérskými týmy, návštěvníky veřejných bruslení a podobně,“ nastínil Průša.

Na druhé straně zlatou vlajkovou lodí je pro Domovní správu prostějovský aquapark v Krasické ulici. Letošní sezóna byla zisková.  Oproti loňskému roku letos přišlo téměř o deset tisíc lidí více. První návštěvníci prošli turnikety aquaparku letos 18. května a například poslední červnový den se přišlo osvěžit přibližně 3 200 lidí. Vysoká návštěvnost byla také v srpnových tropických dnech, o víkendech do areálu zavítalo okolo tří tisíc lidí za den. Aquapark tak v roce 2012 zatím navštívilo přes jednašedesát tisíc lidí. „Provozní hospodaření aquaparku za rok 2012 skončilo v plusu, na úrovni předběžně stopadesát až dvěstě tisíc korun. Tyto finance hodláme investovat do údržby a drobných technických oprav,“ zakončil rozbor hospodaření Domovní správy alespon částečně v pozitivním duchu Vladimír Průša.


 

tržby a návštěvnost městských lázní

BAZÉN

Rok                        tržby (v tisících Kč)           návštěvnost

2006                       1 226                                      40 867

2007                       1 124                                      37 467

2008                       1 296                                      37 029

2009                       1 170                                      33 429

2010                       1 284                                      36 686

2011                       1 301                                      37 171

2012                       1 290                                      36 857

SAUNA

2006                       699                                         23 300

2007                       702                                         23 400

2008                       1 034                                      29 543

2009                       992                                         28 343

2010                       1 110                                      31 714

2011                       1 019                                      29 114

2012                       1 020                                      29 143

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...