Dobré odpoledne, dnes je pondělí 20.5.2024
svátek slaví Zbyšek,
zítra Monika
•Žhavé novinky, informace, soutěže a výhry jen
pro vyvolené, kteří se přihlásí k odběru níže...
facebooktwitteryoutubeinstagram

V pořadí už čtyřiadvacáté Prostějovské hanácké slavnosti jsou už skoro za dveřmi a konšelé na svém posledním jednání schválili výši poplatků za služby s nimi spojené. Především jde o právo přenechání prostoru k instalaci mobilních stánků umístěných v rámci hodů na náměstí T. G. Masaryka ve dnech 10. a 11. září. Letošní svátky mají být rekordní v počtu přítomných stánkařů, organizátoři vedle toho lákají i na vystoupení Nadi Urbánkové, Lenky Dusilové či skupiny Jelen. Magistrát tak i letos očekává zhruba stotisícový výnos z pronájmu prodejních míst.

Součástí hodů bude kromě kulturní zábavy tradičně i umístění mobilních stánků a prodej občerstvení či jiného sortimentu zboží od vybraných prodejců a řemeslníků. Tak jako v minulých letech budou i letos pro prodejce pevně určená místa, která budou číselně označena. „Náměstí T. G. Masaryka bude rozděleno na čtyřmetrové očíslované úseky, ve kterých budou moci prodejci umístit svůj třímetrový stánek včetně uskladnění zboží. V případě větších stánků bude prodejcům výjimečně povoleno ještě druhé třímetrové prodejní místo,“ prozradila primátorka statutárního města Prostějova Alena Rašková s tím, že kromě samotného poplatku bude od prodejců s občerstvením vybrána vratná kauce. „Sloužit bude v případě znečištění přidělené plochy od olejů či jiných tekutin jako úhrada nákladů za vyčištění nové dlažby. V opačném případě bude kauce vrácena po ukončení slavností zpět prodejci.“
Večerník tento výrok primátorky ohledně kauce, kterou musí každý stánkař složit předem na magistrát, poměrně překvapil. „Vloni jsme po Hanáckých slavnostech zjistili, že značná část kuželny je zničena mastnými fleky... A to zejména od stánkařů, kteří prodávali opečené klobásy, kuřata a podobně. Čištění dlažby bylo pak velmi náročné a finančně nákladné. Proto jsme se rozhodli k tomuto kroku. Kauce jsme vybírali už při vánočním jarmarku a osvědčilo se to. Každý prodejce si teď dává pozor, aby kuželnu neznečistil, nezpůsobil městu škodu a nepřišel pak o peníze navíc. Právě z vybrané kauze bychom totiž hradili čištění, pokud je vše v pořádku, peníze budou vráceny,“ objasnila náměstkyně primátorky Ivana Hemerková (PéVéčko).
Jak se Večerník v závěru minulého týdne dozvěděl, přípravy na letošní Hanácké slavnosti jsou v plném proudu. „Je to tak. Z hlediska organizačních procedur už je vše připraveno, teď jenom posuzujeme poslední nabídky prodejců nejrůznějšího sortimentu zboží, kteří se chtějí hodů zúčastnit. Celkově jich je přes sto padesát a předpokládám, že všem bude vyhověno. Byly tu jistě některé sporné situace, kdy jsme váhali, zda během takovýchto svátků pustit na náměstí například prodejce oblečení. Ale když jsme už povolili prodej ponožek, tak v tomto ohledu musíme být spravedliví,“ usmívá se Hemerková. Jedním dechem dodala, že letos budou stánkaři prodávat nejenom na samotném náměstí T. G. Masaryka, ale i na přilehlém Pernštýnském náměstí.
Struktura prodejců tak má být podle prostějovských radních opravdu různorodá. „Bude to taková všehochuť - prodejci řemeslných výrobků, pečiva, cukroví, perníků, medu i ostatních pochoutek. Chybět nebudou ani stánkaři s oblečením či suvenýry a každé hody jsou samozřejmě hlavně o burčáku, pivu, vínu i nějakém tom tvrdším alkoholu. Pochopitelně tak ani tento sortiment nemůže chybět,“ přidává náměstkyně primátorky.
Závěrem nezbývá než už teď pozvat návštěvníky z Prostějova i širokého okolí na čtyřiadvacáté Prostějovské hanácké slavnosti. „Hody bude po oba dny samozřejmě provázet i bohatý kulturní program. Pro ty starší je připraveno vystoupení hned několika folklórních souborů či Nadi Urbánkové. Zkrátka nepřijdou ani mladí návštěvníci, chystáme koncerty Lenky Dusilové nebo populární skupiny Jelen,“ vzkazuje Ivana Hemerková.
Tak co, Prostějované, už se těšíte?

  • Makový pohřební služba
  • 1

Předpověď počasí

Předpověď počasí

Anketa - hlavní

Co vás v poslední době nejvíce potěšilo?

2017 vitejte na svete banner

Speciály Večerníku

2019 tv pohoda banner

 

Barometr

Vánoční strom bude.

Tohle nám nemůže vzít ani ten lotr koronavirus! Prostějovští radní oznámili, že konání vánočního jarmarku na náměstí T. G. Masaryka je sice v ohrožení, ale o tradiční a neodmyslitelnou součást rynku nepřijdeme. Vánoční strom je už vybrán a letos ho městu darovala rodina z Lipové.

 

Další chyba na Vápenici.
Špatně vypočítané kilometry na směrovníku u Národního domu nejsou jedinou „mýlkou“ na Vápenici v Prostějově. Jak Večerník upozornili čtenáři, při odbočení vlevo do centra v Prostějově je nakřivo namalován odbočující pruh. Podle zlých jazyků museli být lajnovači pod parou...

Nezapomněli na lidi.

Osobnost týdne

Ladislav ADAMÍK

Úctyhodného věku šestadevadesáti let se před týdnem dožil bývalý kvalitní prostějovský atlet. Osobní výročí blížící se magické stovce oslavil v pondělí 19. října.

11 stasova

THUAN DINH DUC

 

Číslo týdne

1 983

Podle posledního sčítání žije v Prostějově 1 983 cizinců. Nejvíce zde pobývá Slováků a Ukrajinců, silné zázemí zde mají Vietnamci.

33

Výrok týdne

„ZATÍM PO NICH NENÍ POJMENOVÁNO VŮBEC NIC!“

Lidé budou vybírat nový název parku v Okružní ulici podle jmen slavných rodáků. A jak zmínil primátor Jura, zatím po nich není pojmenováno vůbec nic...